Jakub Forgács Rôzne

Rekordérka leta medzi mladými pacientami Rooseveltky: Dievča malo v krvi 6,5 promile!

Problém mladých ľudí, holdujúcich alkoholu, trápi aj naše mesto. Hoci polícia pozná miesta, kde sa najčastejšie zdržiavajú, nie vždy dokáže všas zakročiť a nie vždy je to v jej silách. Bystrickí tínedžeri preto občas končia až v nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Rekordérka leta medzi mladými pacientami Rooseveltky: Dievča malo v krvi 6,5 promile!
Zdroj: Webnoviny.sk

Mladí Banskobystričania sú vo vyberaní si miest, kde popíjajú, často kreatívni. Mestská polícia však dobre vie, kedy a kde ich hľadať. Napriek tomu, mladí ľudia nadmerným požívaním alkoholu často riskujú vlastné zdravie či dokonca životy. Občas sa preto stáva, že po prehýrenej noci skončia až v nemocnici.

„V tomto roku sme hospitalizovali 35 neplnoletých pacientov, intoxikovaných alkoholom,“ uviedol Oliver Petrík, námestník riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica, podľa ktorého ich v rovnakom období v minulom roku hospitalizovali až 38.

Najčastejšie podľa jeho slov prichádzajú mladí pacienti vo večerných hodinách v piatok a sobotu, ale nie je to striktné pravidlo. „Obdobie je veľmi individuálne a nedá sa presne špecifikovať,“ povedal. „Toto leto sme v nemocnici riešili 12-tich pacientov do 18 rokov. Rekordérkou je pacientka, ktorá mala 6,5 promile alkoholu v krvi,“ spomenul námestník. Ako doplnil, najmladší pacient mal iba 10 rokov a v nemocnici skončil s poruchou vedomia.

Ako pokračoval, podľa závažnosti stavu je dieťa prijaté najčastejšie na Kliniku pediatrickej anesteziológie a intenzívnej medicíny, alebo pediatriu, sú urobené všetky potrebné vyšetrenia a následne sa postupuje podľa stavu pacienta. „Zisťuje sa dôvod intoxikácie a v prípade potreby je kontaktovaná sociálna sestra, aby preverila domáce prostredie,“ dodal Petrík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM