Jakub Forgács Správy

Rekonštrukcia schodov, či vysadenie živého plotu... Okolie Pamätníku SNP sa dočká úprav za desaťtisíce €

Už onedlho si pripomenieme okrúhle 70. výročie Slovenského národného povstania a pocítime to aj pri návšteve areálu Múzea SNP, ktorý prejde veľkou rekonštrukciou. Čo všetko sa v ňom má zrealizovať? Vieme viac...

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia schodov, či vysadenie živého plotu... Okolie Pamätníku SNP sa dočká úprav za desaťtisíce €
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Iba nedávno sme vás informovali o tom, aké investície plánuje zrealizovať mesto pre nadchádzajúce oslavy jubilejného výročia SNP. Aj samotný areál Múzea SNP sa však dočká čistenia a rekonštrukcií. Zisťovali sme, čo všetko by sa pred veľkými oslavami pod Urpínom malo stihnúť urobiť.

„Rekonštrukcia schodov za Čižmárskou baštou, presun reliéfov v areáli, rekonštrukcia lavičiek a odpadkových košov, vytvorenie zábradlia na hlavnom schodišti, očistenie fasády skulptúr Múzea SNP, výsadba živého plotu po hranici pozemku,“ vymenúva Patrícia Némethová, asistentka generálneho riaditeľa Múzea SNP úpravy v areáli, ktoré ich čakajú pred oslavami 70. výročia SNP. Podľa jej slov základným konzervátorskym zásahom vyčistia aj vojenskú techniku a lietadlo. „Výkony sprejerov sa samozrejme odstránia tiež,“ pokračovala Némethová.

„V románskej záhrade bola zrealizovaná výsadba novej zelene a osadené lavičky a ešte sa budú rekonštruovať balustrády a pribudne pomník Chavivy Reik,“ prezradila Némethová, podľa ktorej bude záhrada otvorená pre verejnosť v čase otváracích hodín Múzea SNP. „Práce sú organizované tak, aby boli dokončené včas,“ povedala. Na nevyhnutné úpravy Múzea SNP – Pamätníka SNP bolo vyčlenených 200 000 eur, z toho 50 000 eur zabezpečuje Múzeum SNP z vlastných zdrojov.

Čo sa týka hlavných osláv, program podľa jej slov ešte nie je uzatvorený, avšak bude včas zverejnený na stránke Múzea SNP. „Na stanici v Banskej Bystrici bude počas osláv pancierový vlak Štefánik a 31. augusta príde aj do Šalkovej. Je ešte veľmi veľa vecí ktoré by sme chceli opraviť prípadne vylepšiť, ale nie je dostatok finančných prostriedkov,“ dodala Némethová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM