Michal Majer Rôzne

Rekonštrukcia bývalej kolkárne je dočasne pozastavená

Rekonštrukčné práce na budove bývalej kolkárne v Radvani boli v posledných týždňoch zastavené. Obavy mnohých Banskobystričanov, či tento areál nečaká osud nedostavanej autobusovej stanice, však zástupcovia investora nepotvrdili.

Rekonštrukciu objektu bývalej kolkárne realizuje Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) za pomoci peňazí z eurofondov. Celkový rozpočet projektu je vyše 3,3 milióna eur. Univerzita sa na ňom podieľa 13-percentným spolufinancovaním z vlastných zdrojov, zvyšok zaplatí Európska únia. Z celkovej sumy je zatiaľ preinvestovaná približne tretina.

“Momentálne sa dokončuje hrubá stavba, je vystavaná kompletne internátna časť, zastrešená je aj aula. Zo stavebných činností zostáva dokončiť priľahlú garáž, vchod do garáže a úpravy okolia,” popisuje postup prác vedúca mediálneho odboru SZU Jana Benková. Rekonštrukcia areálu však bola pred niekoľkými týždňami pozastavená a dodnes sa na stavbe nepracuje. „Dodávateľ stavebných prác podmieňuje ich postup uhradením doteraz vystavených faktúr, ktoré sme predložili agentúre na prefinancovanie a deklaruje, že ihneď po úhrade faktúr práce obnoví,“ vysvetľuje príčiny zdržania Benková. Z tohto dôvodu sa predĺžil aj plánovaný termín ukončenia prác z októbra na koniec roka 2010.

SZU plánuje aj rekonštrukciu Radvanského kaštieľa a priľahlého parku. Rovnako ako v prípade bývalej kolkárne sa spolieha na eurofondy. V prvej fáze schvaľovania projektov však univerzita úspešná nebola a preto v súčasnosti čaká na ďalšiu výzvu. Začiatok obnovy kultúrnej pamiatky tak závisí od toho, kedy sa škole podarí získať finančné prostriedky od únie.

Napriek zdržaniu by mal byť areál študentom k dispozícii do konca tohto roku. Okrem prednáškových a reprezentačných priestorov, internátu alebo auly s kapacitou približne 400 miest tu vznikne aj 48 parkovacích státí v jednopodlažnom podzemnom parkovisku.

mm

kolkaren
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM