Jakub Forgács Futbal

Reči o konci futbalovej Dukly sa nenaplnili: Klub začal letnú prípravu s množstvom mladíkov

Futbaloví fanúšikovia spod Urpína si môžu vydýchnuť. Chod klubu sa podľa niektorých signálov dostáva do normálu a bystrickí futbalisti sa pustili do letnej prípravy s omladeným kádrom.

Ilustračný obrázok k článku Reči o konci futbalovej Dukly sa nenaplnili: Klub začal letnú prípravu s množstvom mladíkov
Zdroj: TASR

Futbalisti Dukly Banská Bystrica začali v pondelok letnú prípravu na Fortuna ligu a aj si uľahčene vydýchli. Po finančnom tlaku sa chod klubu podľa niektorých signálov dostáva do normálu. Letmý pohľad na súpisku však zatiaľ veľa dôvodov na radosť nevyvoláva, množstvo dorastencov ho výrazne omladzuje, keď prevažujú ročníky narodenia 1995 a 1996.

Viacero hráčov vyšlo z dorastu

Aj tréner Norbert Hrnčár premýšľal kam sa poberie, no nakoniec zmluvu predĺžil. „Káder sa výrazne omladil, no som si istý, že sa do začiatku ligy výrazne zmení. Som tu aj ja, čo znamená, že som sa dohodol na ďalšej ročnej spolupráci,“ povedal.

Príprava na novú sezónu je krátka a o nejakom jej modeli tréner Hrnčár ani neuvažuje. „Bude hlavne o zápasovom rytme, aj o zoznamovaní, veľa času nemáme. Viacero hráčov vyšlo z dorastu, nová tvár z iného prostredia nepribudla. Na súpiske nám chýbajú viacerí skúsení, Chrien, Považanec, Teixiera prestúpili, Nosko, Kliment skončili hosťovanie, Slančík so zmluvou do konca júna je otázny, pravdepodobne odíde,“ prezradil Hrnčár.

Tréner Hrnčár dúfa, že odteraz nastane príliv a nie odliv. „Dúfam, že už budú prevažovať príchody nad odchodmi. Z hľadiska ročníkov je to tu polodorastenecké, polojuniorské, hľadáme hráčov, ktorí mužstvo skvalitnia a trošku zvýšia vekový priemer. Brankársku otázku sme vyriešili, pátrame po hráčoch do poľa,“ spomenul tréner, podľa ktorého v najbližších dňoch určite privítajú nové tváre.

Tréner vidí v mladých hráčoch potenciál

Norbert Hrnčár je presvedčený, že finančná situácia sa v klube stabilizuje. „Ja som tu zostal, pretože vidím potenciál v mladých hráčoch a presvedčil ma aj vážny prísľub od vedenia, že sa situácia výrazne zlepší a stabilizuje,“ uviedol. Špeciality v príprave Dukla podľa trénera nechystá. „Pred nami je pár zaujímavých prípravných zápasov a nám pôjde aj o o to, aby sa mladí futbalisti zorientovali a zistili, že mužský futbal je o niečom inom,“ povedal.

Aj najskúsenejší a najstarší hráč brankár Peter Boroš verí. „Je to otázka času, máme prísľub od majiteľa, že sa všetko dá do poriadku. Prišli noví hráči z dorastu, ďalší pribudnú na skúšku, je to však otázka na manažment, čo všetko sa zmení. Je nás tu dosť málo, v prípravných zápasoch sa všetko vykryštalizuje, teraz ťažko hodnotiť. Ja pokračujem, futbal ma baví, Banská Bystrica je moje rodné mesto a Dukla so mnou ráta, zmluvu som predĺžil o rok,“ ozrejmil.

Reči o konci klubu sa nenaplnili

Generálny riaditeľ klubu Tomáš Geist jedno cenné víťazstvo už zažil. „Prácu trénera Hrnčára si vážime, inak sme nerozmýšľali, len predĺžiť s ním spoluprácu, a to sa podarilo. Počas siedmich dní doplníme káder o troch hráčov z iných klubov, pri príchodoch však nepôjde len o skúšky, ale rokujeme aj o posilách. Máme garancie od akcionárov klubu, že finančne zažijeme lepší rok, Catania nám dlhuje za Gyömbéra ešte jednu splátku, rieši ju FIFA, predpokladám, že ju vyrieši do dvoch – troch mesiacov,“ uviedol Geist, podľa ktorého v minulosti už zažili aj horšie časy ako teraz a všetci veria, že nastanú lepšie.

V klube zažili všelijaké tlaky, aj o prípadnom konci. „Neviem, čo je to koniec a čo sa šírilo na verejnosti. My sme jednoznačne chceli klub zachovať, má predsa svoju históriu, verných priaznivcov. V minulom ročníku sme skončili ôsmi, lepšie ako predtým, zrealizovali sme ako jediní tri veľmi zaujímavé prestupy do zahraničných líg. Naša sedemnástka sa stala po 20 rokoch majstrom Slovenska a v utorok hráme zápas o Česko-slovenský pohár s Viktoriou Plzeň,“ prezradil Geist a ako doplnil, pripravujú aj veľmi zaujímavú spoluprácu s Viktoriou Plzeň, v našich podmienkach unikátnu, smerujúcu do budúcnosti.

Čo môžu v Dukle uvariť v nadchádzajúcej sezóne ťažko odhadnúť. „Cieľ by som nerád špecifikoval, káder sa zmení, nepoznáme ani silu iných klubov, teraz nás nezaujíma. O prognózach teda neskôr, káder sa zmení percentuálne zhruba o 30 percent a to je dosť veľké číslo,“ dodal Geist.

Káder FK Dukla na začiatku letnej prípravy

  • Brankári: Peter Boroš, Viktor Budinský, Ján Ďurčo, Jozef Kapičák
  • Obrancovia: Patrik Vajda, Saša Savič, Marco De Vito, Šimon Kupec, Michal Vodecký, Jakub Herich
  • Stredopoliari: Michal Faško, Jozef Rejdovian, Branislav Ľupták, Dušan Plavšić, Maroš Balko, Tomáš Fajčík, Matúš Otruba
  • Útočníci: Marek Šovčík, Michal Peňaška, David Střihavka, Róbert Polievka

Prehľad dohodnutých zápasov

  • 21. júna Dukla – Frýdek-Místek (11:00 v Turčianskych Tepliciach)
  • 25. júna: FC Nitra – Dukla (?)
  • 27. júna: SV Mattersburg – Dukla (18:30 v Unterschutzene)
  • 28. júna: Dynamo Diviaky – Dukla (16:45 v Turčianskych Tepliciach)
  • 4. júla: Dukla – Ruch Chorzów (15:00 v Poprade)
Letná príprava futbalistov Dukly Banská Bystrica
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM