Jakub Forgács Šport

Rarita, aká sa len tak nevidí: Bystrická kladivárka Hrašnová trénuje v bývalej kuchyni!

Kladivárske tréningy pod strechou sa považujú v slovenských podmienkach za jedinečné a kladivárka Martina Hrašnová si nimi spestrila prípravu prevratným spôsobom. Trénuje priamo v kuchyni.

Ilustračný obrázok k článku Rarita, aká sa len tak nevidí: Bystrická kladivárka Hrašnová trénuje v bývalej kuchyni!
Zdroj: TASR

Strieborná na tohtoročných ME v Zürichu kladivárka Martina Hrašnová najnovšie roztáča kladivo v bývalej kuchyni a veľmi jej chutí. Chuť má však inú podobu ako kedysi, keď sa v jedálni VŠC Dukla v Banskej Bystrici stravovalo. Kladivo v kuchyni so všetkými bývalými kotlami, tlakovými nádobami na polievky, omáčky. Pravda, zostali už po nich len prípojky, odhodový priestor pôsobí dizajnovo provizórne, no účel svätí prostriedky a ospravedlňuje zatiaľ rôzne nedorobky. Kedysi havarijný stav spôsobil, že jedálen pre 700 ľudí sa zrušila. V ďalšej etape však podľa plánov nastane totálna obroda, vznikne jedáleň a kuchyňa v spodnej časti budovy pre 100 až 150 zamestnancov, diagnostické centrum, v hornej užitočné priestory pre minimálne tri športové odvetvia.

Poslúžila bývalá vývarovňa

„Je to pre mňa pekný mikulášsky darček a som rada, že našim chlapom sa podaril husársky kúsok,“ s úsmevom ohodnotila doterajšie množstvo vynaloženej práce Martina Hrašnová. „Tréningy vonku v tomto chlade a vlhku nechutia a takáto možnosť mi môže len prospieť. Uvažovali sme už nad tým dlhšie, hľadali sa vhodné priestory a akonáhle sme ich našli, veľmi rýchlo sme nápad riešili,“ povedala.

Dostatočne vysoký strop s dodržaním bezpečnostných požiadaviek pre ľudí, ktorí sa pohybujú v blízkosti siete bolo prvoradé. „Zdá sa, že sme v bývalej vývarovni našli dobrý priestor,“ pochvaľuje si Martina. „Takéto podmienky sa nesmierne cenia. Ideálnymi samozrejme zostanú tréningy vonku a v teple, ale keďže my máme tuhé zimy, hľadali sme alternatívu. U nás na Slovensku takéto niečo by ste márne hľadali, za hranicami sa trenažéry zriedkavo nájdu a mimoriadne sa osvedčili. Pre mňa táto zmena znamená veľa, v tréningoch si významne pomôžem a prekryjem zimnú prípravu,“ pokračovala Hrašnová.

Na prvý pohľad je zrejmé, že sa bude dobudovávať aj naďalej. „Zatiaľ ťažko posudzovať, čo ešte treba, tréningov bolo málo, až postupne všetko úplne doladíme,“ načrtla ďalší vývin Martina. „Máme ľudí, ktorí ochotne pomôžu a zásahy do priestorov sa dejú za pochodu. Tento priestor zaťažím dostatočne, za jednu tréningovú jednotku odhodím zo 40 až 50 pokusov. A vyťažím aj trénera Koukala, za ideálne však považujem, že už nemusíme pre neho chodiť a strácať čas,“ zasmiala sa Martina.

Slovenská rarita

Jiří Koukal pozorne dohliada na každý jeden pokus Martiny. „Pokročili sme, keď bude najväčšia zima, veľmi si uľahčíme, najmä v zdokonaľovaní techniky. A kde to po takejto príprave bude Martine lietať, no, uvidíme v lete, obaja však dúfame, že čo najďalej. V týždni momentálne hádžeme štyri dni, v tejto fáze prípravy tak akurát. Celému sektoru vychytávame muchy, pomôcť pri zastavení kladiva možno ešte poslúži plachta,“ povedal s tým, že aj Martina sa bojí a nemôže sa úplne do kladiva oprieť, keď nemá istotu.

Roztáčať kladivo pod strechou je na Slovensku ojedinelé. „Takúto vymoženosť majú v Čechách v Nymburku,“ vyratúva Jiří Koukal. „Najviac sa mi vonku páčili podmienky v Kanade, svetovo známy odborník Bondarčuk to tam vymyslel skvele, a hádzalo sa naplno. Inak za bežnú záležitosť roztáčať kladivo pod strechou považovať nemožno. V hale sme už predtým všeličo vymysleli, trebárs gumy natiahli na strop, pomáhala nám reťaz, aby kladivo nelietalo naspäť, no toto tu je lepšie, pod vyšším stropom možno aj kladivu lepšie dodať impulz,“ pokračoval.

Zástupca riaditeľa vo VŠC Dukla Miloš Bátovský popisuje presnú víziu budovy. „Už dlho nám požiadavka vŕtala v hlavách, od športovcov požadujeme vrcholné výkony a na prípravu doma by mali mať aj primerané podmienky,“ zdôvodňuje. „Tento v podstate trenažér vyplynul hlavne z požiadavky Martiny Hrašnovej, ktorá je motivačným ťahúňom pre všetkých vrhačov. Zatiaľ priestorom chýba profesionálna podoba, predsa len sme v bývalej kuchyni strediska. Zámer prestavby spočíva v dotvorení multifunkčnej budovy, s kompletným servisom pre stredisko a ministerstvo obrany. V spodnej časti vznikne zdravotnícko-diagnostické centrum so špeciálnymi vyšetreniami,“ povedal a ako dodal, na poschodí vybudujú športoviská s úpolovými halami pre zápasníkov, džudistov a vrhačský trenažér presunú o pár metrov ďalej. Termín dokončenia stanovili do konca roku 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM