Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude chladný, svoj deň majú zvieratá

V utorok 4. októbra nezabudnime zablahoželať Františkom. Spomíname aj na hudobné legendy Deža Ursinyho a Janis Joplinovú.

Daždivý a chladný deň

Počas celého utorka bude na území Slovenska oblačno až zamračené, počítajme s dažďom alebo prehánkami, na severe krajiny sa môžu vyskytnúť aj intenzívne zrážky. Denné teplotné maximá nás tentoraz nepotešia, bude chladno, rátajme s teplotami 9 až 14 stupňov, na horách vo výške 1600 m môže podľa informácií Slovenského meteorologického ústavu aj snežiť.

V utorok sa okrem dažďa a snehu pripravme aj na silný vietor. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 6 až 12 m/s (20 až 45 km/h) a v nárazoch miestami 17 až 22 m/s (60 až 80 km/h). Odborníci vydali výstrahu prvého stupňa.

Gratulujeme Františkom

Mužské meno František má taliansky pôvod a je odvodené svätého Františka z Assisi, pričom znamená „malý Francúz". Nositelia tohto mena sú dominantní, majú pevnú vôľu, sú inteligentní, citliví a dokážu aj veľmi rýchlo vzplanúť.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Jeho umenie vyráža dych. Napriek tomu, že sochy tvorí z odpadu

Sneženie
10
Galéria
Zdroj: TASR

Pohľad späť

V roku 1669 zomrel maliar majster šerosvitu a vrcholný barokový maliar REMBRANDT VAN RIJN. V roku 1704 sa pre zmenu narodil vynálezca JÁN ANDREJ SEGNER, po ktorom je pomenované vodné koleso. 3. októbra 1895 prišiel na svet americký herec a komik BUSTER KEATON.

Od 1931 si pripomíname Svetový deň ochrany zvierat, ktorý vyhlásili na Medzinárodnej konferencii o ochrane zvierat vo Florencii na pamiatku narodenia sv. Františka z Assisi (1182), ktorý je práve patrónom zvierat. Tento deň v roku 1947 je prvým v živote legendárneho slovenského rockera DEŽA URSINYHO. V 1970 zomrela na predávkovanie heroínom americká speváčka JANIS JOPLINOVÁ. V 1990 sa narodila populárna herečka a speváčka NELA POCISKOVÁ.

Dežo Ursiny – Modrý vrch

Dežo Ursiny, Marián Varga a Pavol Hammel je trojica hlavných zakladateľov slovenskej rockovej hudby. Prvý menovaný by mal dnes 69 rokov. Ursiny bol bigbítový a artrockový hudobník, spevák a skladateľ. Spoločne s textárom Ivanom Štrpkom priniesol na našu hudobnú scénu jedenásť štúdiových albumov. My si hráme pieseň Modrý vrch.

PREČÍTAJTE SI: Októbrové filmové premiéry prinesú silné príbehy zo Slovenska i skvelé komédie

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM