Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: September sa rozlúči krásnym a takmer letným dňom

Posledný septembrový deň si užijeme krásne a slnečné počasie s teplotami do 26 °C. Pranostika hovorí, že Na svätého Hieronyma sťahuje sa už k nám zima.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: September sa rozlúči krásnym a takmer letným dňom
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 24 až 26 st. Prevažne južný vietor do 20 km/h.

Stred: Jasno až polojasno, ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 22 až 25 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st. Prevažne južný vietor do 20 km/h.

Východ: Jasno až polojasno, ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 22 až 25 st. Prevažne južný vietor do 20 km/h.

Meniny má Jarolím

Mužské meno Jarolím má grécky pôvod a v preklade znamená „sväté meno“. Jarolímovia sú muži obdarení pozoruhodnými schopnosťami. Vedia sa ovládať a radi plnia isté poslanie. Sú aj zdržanliví a miestami záhadní.

Ide o schopných a serióznych študentov, ktorí sami rozhodujú o svojom živote. Samozrejme, veľmi skoro sa rozhodnú aj pre povolanie. Nájdeme ich všade tam, kde sa vyžaduje prítomnosť kompetentného, múdreho, komunikatívneho a nezištného človeka.

Stalo sa doma

1901 – Začala sa v Bratislave skúšobná prevádzka Mestskej elektrárne – prvej elektrárne na Slovensku.

2009 – Historicky prvou pilotkou ozbrojených síl SR sa po slávnostnom vyradení piatich úspešných absolventov odborného kurzu liptovskomiku­lášskej Akadémie ozbrojených síl generála M.R. Štefánika oficiálne stala Miriama Štefaničová.

Stalo sa vo svete

1452 – Pre jednoduchosť sa uvádza, že v tento deň bola vytlačená prvá kniha na svete, dvojzväzková Biblia nemeckého kníhtlačiara Johannesa Gutenberga. Na základe historických štúdií však možno povedať, že v tom čase sa s tlačou knihy len začalo.

1841 – Samuel Slocum si patentoval zošívačku (strojček na spájanie listov papiera).

1928 – Škótsky biológ a bakteriológ Alexander Fleming objavil penicillium – pleseň potrebnú na výrobu antibakteriálnych liekov.

Hudobný kalendár

V hudobnom kalendári spomíname na Uda Jürgensa (* 30. september 1934, Klagenfurt, Rakúsko – † 21. december 2014), bol rakúsky spevák a skladateľ populárnej hudby.

V roku 1992 jeho koncert vo Viedni navštívilo 220 000 divákov, čo je jedna z najvyšších účastí v Európe. Zložil viac ako 900 piesní a predal okolo 105 miliónov nosičov, čím sa zaradil medzi najúspešnejších svetových hudobníkov.

Priaznivý ohlas u detského publika zaznamenalo naspievanie zvučky nemeckého znenia k americkému animovanému seriálu Tom a Jerry Vielen Dank für die Blumen

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM