Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Počasie nám namixuje zmes snehu a dažďa, zrána s hmlou

Posledný pracovný deň bude polooblačno až oblačno, miestami hmla. Teploty od 3 do 8 stupňov Celzia. Dnešnými oslávencami sú Martinovia a Marošovia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Počasie nám namixuje zmes snehu a dažďa, zrána s hmlou
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne veľká oblačnosť, ojedinele hmlisto. V priebehu popoludnia miestami občasný dážď, večer na Karpatoch aj slabé sneženie. Najvyššia denná teplota 4 až 7 st. Juhovýchodný až východný vietor 5 až 20 km/h.

Stred: Veľká oblačnosť, ojedinele hmlisto. Ojedinele slabé sneženie, večer na juhu miestami dážď, dážď so snehom od cca 600 m sneženie. Najvyššia denná teplota 1 až 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –3 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Východ: Prevažne veľká oblačnosť, ojedinele hmlisto. Ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 2 až 6 st. Prevažne južný vietor do 20 km/h.

Meniny má Martin a Maroš

Mužské meno Martin má latinský pôvod a v preklade znamená „zasvätený bohu Martovi“ (rímske božstvo vojny). Martinovia aj Marošovia sú nepokojné bytosti. Vždy sú napätí, bojazliví, pripravení kedykoľvek ujsť zo začatého boja.

Títo introverti sú však veľmi zvedaví, niekedy až priveľmi, preto sa môžu ľahko dostať do chúlostivých situácií. Nositeľov týchto mien veľmi lákajú povolania, v ktorých sa spája intelektuálna a manuálna činnosť.

V citovom živote sa prejavujú ako nezávislí. Neradi sa maznajú, bozkávajú a objímajú. Ak sa ocitnete na priateľských návštevách u Martina, nikdy neviete, či sa vašej návšteve potešia, alebo by sa radšej zatvorili do tajnej komnaty.

Stalo sa doma

1979 – Narodil sa v Banskej Bystrici herec JÁN KOLENÍK, člen Činohry SND v Bratislave. Známy je napríklad zo televízneho seriálu Panelák.

1847 – Začalo sa v Bratislave zasadanie posledného uhorského stavovského snemu, na ktorom sa zúčastnil aj Ľudovít Štúr.

Stalo sa vo svete

1821 – Narodil sa ruský spisovateľ FIODOR MICHAJLOVIČ DOSTOJEVSKIJ, jeden z najvýznamnejších svetových spisovateľov, ktorý svojimi románmi ako Bratia Karamazovci, Dvojník, Zločin a trest. Zomrel 9.2.1881.

1962 – Narodila sa americká filmová herečka DEMI MOOREOVÁ, ktorej hereckú kariéru odštartoval úspešný film Duch, po ňom nasledoval ďalší úspešný film Zopár správnych chlapov alebo Neslušný návrh.

1974 – Narodil sa americký filmový herec LEONARDO DICAPRIO, ktorý svoj herecký talent predviedol už ako chlapec po boku Roberta de Nira vo filme Zo života chlapca, alebo po boku Johnnyho Deppa vo filme Čo žerie Gilberta Grapea?. Celosvetovú slávu mu však vyniesol film Titanic.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári spomíname na Ernestine Andersonovú (1928), americkú džezovú a bluesovú speváčkau. Svoj prvý album Hot Cargo vydala v roku 1956 a počas nasledujúcich rokov jej vyšlo niekoľko desiatok ďalších nahrávok. Štyrikrát bola nominovaná na cenu Grammy, ale nikdy ju nezískala.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM