Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Po slnečnej sobote nás čaká chladný deň s dažďom. Oslavujú Jany

Dnešná pranostika hovorí - Nijaké leto, nijaká zima. Záver víkendu sa nám poriadne ochladí. Obloha bude zväčša oblačná až zamračená, miestami s búrkami.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Po slnečnej sobote nás čaká chladný deň s dažďom. Oslavujú Jany
Zdroj: TASR

Západ: Postupne oblačno až zamračené a na mnohých miestach, prehánky, dážď a ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 20 až 22 st. Zrána slabý južný vietor, neskôr sa zmení na severozápadný vietor do 25 km/h. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Stred: Prevažne polooblačno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Od západu postupne oblačno až zamračené a na mnohých miestach, prehánky, dážď a ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 25 až 28, v severnej polovici kraja okolo 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st. Prevažne slabý južný vietor. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Východ: Prevažne polooblačno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Od západu postupne oblačno až zamračené a miestami, prehánky, dážď alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 30 st. Slabý južný vietor. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Meniny majú Jany

Význam krstného mena Jana, ktoré je u nás bežne zaužívané a má hebrejský pôvod, je zhodný s významom jeho starozákonnej mužskej podoby a znamená „Boh je milostivý“.

Janky sú ženy, ktoré objavujú dušu bytostí a vecí. Ich emotívnosť a túžba konať ich doženú veľakrát k neštandardným rozhodnutiam. Sú rezolútne, majú pevnú vôľu a dokonalý prehľad o dianí okolo seba. Disponujú dobrou pamäťou a vrodeným citom pre diplomaciu. Ideálnym pre Janky je miesto asistentky alebo novinárky.

Stalo sa doma

1614 – – Zomrela v Čachticiach šľachtičná ALŽBETA BÁTORIOVÁ, o ktorej koluje mnoho legiend. Bola manželkou Františka Nádašdyho, známeho protitureckého vojvodcu. Po jeho smrti sama spravovala rozsiahly majetok. V roku 1610 ju uhorský palatín Juraj Turzo internoval na Čachtický hrad. Následne bola obvinená z týrania a vraždenia mladých dievčat.

Stalo sa vo svete

1911 – Vo Francúzsku zamestnanec parížskeho Louvru ukradol obraz Leonarda Da Vinci Mona Líza.

1959 – Havajské ostrovy sa stali 50. štátom USA.

Skladba dňa

Narodeninovou oslávenkyňou je Alizée (1984), vlastným menom Alizée Jacotey, francúzska speváčka. Od detstva sa venovala tancu, ako pätnásťročná vystúpila v talentovej televíznej show, kde zaujala svojim speváckym výkonom. V novembri 2000 vydala debutový album Gourmandises, na ktorom bol hit Moi …Lolita.

Ilustračné foto, TASR

Alizee
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM