Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Júl sa lúči krásnym letným počasím, niekde aj búrkami

Posledný júlový víkend zavŕšime letným počasím, teploty budú 28 až 33 stupňov C. Meniny má Ignác, súvisí s ním aj pranostika: Dážď na deň Ignáca znamená lahodnú zimu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Júl sa lúči krásnym letným počasím, niekde aj búrkami
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 30 až 33 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Východ: Malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Meniny má Ignác

Mužské meno Ignác má latinský pôvod a jeho význam je „ohňový, rozpálený“. Ako v detstve, aj v dospelosti Ignácovia stále niečo hrajú, akoby bol život jedno veľké javisko.

Sú dosť nesústredení, nedokončia jednu vec a už sa nadchýnajú pre niečo iné. Vo svojom vnútri sú nepokojní a prenášajú to na okolie.

Ignácovia nikdy presne nevedia odlíšiť, kedy snívajú a kedy nie. Svoje city schovávajú za ľahostajnou tvárou. Sú výrazne životaschopní. Majú v sebe neobyčajnú odolnosť a sú fyzicky zdatní.

Stalo sa doma

1966 – Zomrel v Bratislave rektor Vysokej školy múzických umení (VŠMU), popredný režisér a herec ANDREJ BAGAR. Narodil sa 29.10.1900.

2009 – Mincovňa Kremnica vyhrala medzinárodnú súťaž Argentínskej centrálnej banky na výrobu mincí národnej meny peso a získala tak zákazku v hodnote približne 10 miliónov eur (301,26 milió­na Sk).

Stalo sa vo svete

1944 – Zahynul francúzsky prozaik, novinár a priekopník lietania ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY. Osudným sa mu stal prieskumný let nad okupovaným Francúzskom. Vrak lietadla objavili až v roku 2004. Jeho najznámejšie dielo je rozprávkový príbeh pre deti ale aj pre dospelých Malý princ. Známe sú však aj jeho ďalšie literárne diela ako napríklad Zem ľudí či Citadela. Narodil sa 29.6.1900.

Skladba dňa

V tento deň sa narodil Hugh McDowell (1953), do roku 1979 hráč na čelo v skupine Electric Light Orchestra. Túto formáciu založil v októbri 1970 gitarista a spevák Roy Wood zo skupiny Move.

Koncertnú premiéru mali 16. apríla 1972 v Londýne. V auguste 1972 mali v hitparáde prvú skladbu 10538 Overture, ktorej autorom bol Jeff Lynn.

Ilustračné foto, TASR

orchestra
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM