Jakub Forgács Správy

Raj pre lyžiarov, ale úplne ružové to nie je. S čím sa musia pasovať Donovaly?

Na Donovaloch žije trvalo okolo 250 ľudí, lôžok pre turistov je však až cez 8000. Čo by pomohlo masívne navštevovanej obci?

Ilustračný obrázok k článku Raj pre lyžiarov, ale úplne ružové to nie je. S čím sa musia pasovať Donovaly?
29
Galéria
Zdroj: TASR

Obec Donovaly je známa nielen lyžiarskym strediskom, ale aj ako centrum turistického ruchu v letných mesiacoch. Rozprestiera sa na území dvoch národných parkov, dominantným sú Nízke Tatry a potom Veľká Fatra. Ako uviedol starosta Miroslav Daňo, ktorý je hlavou obce už 24 rokov, ťažko zadefinovať, či je ich poloha výhodou alebo nevýhodou.

„Sme v štvrtom stupni ochranného pásma a samozrejme z pohľadu ochrany prírody platia obmedzenia, ktoré treba rešpektovať. Nás ako obec to neobmedzuje, nemali sme s tým problémy. Máme dobré vzťahy s Národným parkom Nízke Tatry i Štátnou ochranou prírody SR,“ konštatoval starosta.

V obci žije trvalo okolo 250 ľudí, lôžok pre turistov je cez 8000. „Ľudia si myslia, že obec participuje na vlekoch, hoteloch a nevie, čo s peniazmi. Opak je však pravdou. Náš priemerný ročný rozpočet je asi 450 000 eur, do ktorého sa musíme vtesnať a réžia obce je strašne vysoká. Najviac zaťažujúcou položkou je odpad,“ zdôraznil Daňo a pripomenul ďalšie náklady, ako údržba komunikácií v lete či v zime a osvetlenie.

„Turisti nechajú finančné prostriedky na vlekoch a hoteloch, nám ostáva odpad. Ročne ho vyvezieme okolo 500 ton a gro vytvoria návštevníci Donovál. Posledné leto bolo tak silné ako zima, parkoviská pri dobrom počasí sú každý víkend plné,“ poznamenal starosta.

Podľa neho na Slovensku absentuje zákon o cestovnom ruchu, ktorý je v zahraničí bežný. Riešil by obce s nízkym počtom trvalých obyvateľov, ale masívnym počtom návštevníkov. Politici ho vraj sľubujú už roky.

Foto: ilustračné

donovaly
29
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM