Jakub Forgács Správy

Radvanský jarmok opäť s bohatým programom: Lákadlami v Bystrici Sklovská aj Janda

Jedinečná atmosféra tradičného trhoviska, lákavé pochúťky starých mám, ale aj výnimočný program čaká na návštevníkov 357. Radvanského jarmoku. Na čo všetko sa pod Urpínom môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Radvanský jarmok opäť s bohatým programom: Lákadlami v Bystrici Sklovská aj Janda
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečný jarmok zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, Radvanský jarmok, vo svojom 357. ročníku opäť zaplní ulice centra Banskej Bystrice. Návštevníci sa od 11. do 14. septembra môžu tešiť na bohatý kultúrny program, tradičný trh remesiel, jarmočné kulinárske špeciality ale aj novinku v podobe Starodávneho trhu.

Motívom je varecha

Motívom tohtoročného jarmoku je varecha, ktorá sa neodmysliteľne spája s Radvanským jarmokom a už po stáročia je súčasťou tvorby tradičných remeselníkov. Novinkou tento rok bude Starodávny trh, rekonštrukcia pôvodného tradičného trhu na základe dobových fotografií, ktoré vlastní Stredoslovenské múzeum. Dobovú atmosféru dotvoria aj dva historické šiatre, predávaný tovar a komparzisti v kostýmoch, a to v piatok od 16:00 do 18:00 a v sobotu od 11:00 do 13:00 a od 16:00 do 18:00.

Program 357. Radvanského jarmoku začne v piatok o 14:00. Otvorením jarmočniska pred Barbakanom. Tradičnú atmosféru tu vytvoria piesne sprevádzané heligónkou, fujarou a gajdami. O 17:00 bude pripravený Vareškový sprievod mestom, ktorý vyvrcholí o 17:30. Slávnostným otváracím ceremoniálom pod názvom Jej veličenstvo Varecha Varechovna v réžii Michala Ďuriša. Kultúrny program na Námestí SNP potom doplní moderný folklór v rytme Bandy a CreDance, spevácka diva Sisa Sklovská či banskobystrickí interpreti Družina a HitBand.

Cmorík, Laiferová, aj Petraník

V sobotu nepochybne zaujmú známe melódie bez použitia hudobných nástrojov Otto Voce a cappella, Program časopisu Slovenka, kde sa okrem iných predstavia Peter Cmorík, Marcela Laiferová či Jakub Petraník, alebo koncert legendy českej pop music Dalibora Jandu. Tradícia starodávnych bábkarov a komediantov ožije v priestore Barbakanu, kde si pamiatku významného slovenského bábkara Antona Anderleho organizátori uctia bábkovou hrou Divadla Tyjátr- Herkules alebo dobytie pekla, ktorú hrávali viaceré generácie bábkarskej rodiny Anderlovcov.

Radvanský jarmok bol v roku 2011 oficiálne zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Je to podmienka na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Koncom novembra 2014 na zasadnutí Medzinárodného výboru pre nehmotné kultúrne dedičstvo v Paríži sa rozhodne, či bude Radvanskému jarmoku patriť toto privilégium. Ponuku 357. Radvanského jarmoku doplnia predajcovia Trhu remesiel, ale aj obchodníci z rôznych kútov Slovenska ponúkajúci tradičný jarmočný sortiment a občerstvenie.

357. Radvanský jarmok prichádza do Banskej Bystrice s bohatým programom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM