Tlačové správy

RADÍME: Aby Vianoce nevyžmýkali našu peňaženku alebo ako sa zbytočne nezadĺžiť?

Blikajúce stromčeky, zlatá výzdoba a typické zasnežené reklamy sú neklamným znamením, že s koncom roka opäť vypukol vianočný nákupný zhon. Existujú rôzne prieskumy, koľko nám december vytiahne z peňaženky, ale najčastejšie je to zhruba 200 eur na darčeky a 200 eur na potraviny.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Aby Vianoce nevyžmýkali našu peňaženku alebo ako sa zbytočne nezadĺžiť?
Zdroj: TASR

Nie každému to príjem dovolí, ale aj tu existujú dobré rady, ako to zvládnuť.

Nekupujte bezhlavo

Prvé a základné pravidlo striedmosti asi pozná každý, ale udržať sa na uzde môže byť niekedy ťažké. Skúste si vopred doma premyslieť, čo komu chcete kúpiť, spíšte si zoznam a zamyslite sa, či je naozaj nutné venovať každému štyri – päť darčekov a či by nepostačilo niečo skromnejšie. Najmä pri deťoch psychológovia neodporúčajú zavaliť ich množstvom hračiek, pretože sú potom zmätené a narúša to ich schopnosť sústrediť sa na jednu hru. Je dobré sa vopred v rodine dohodnúť, že namiesto konzumného ošiaľu, pri ktorom sa často nakúpia aj úplné zbytočnosti, si urobíte viac duchovné sviatky. Dobrá kniha, originálna šatka alebo ručne vyrobený darček môžu potešiť viac ako drahý značkový tovar.

Zadĺžte sa rozumne

Mierne zadĺženie nemusí byť žiadnou katastrofou a každý to občas využije. Treba však mať na pamäti, že nie je dlh ako dlh. Najhoršou voľbou sú rýchle nebankové pôžičky. Vyzerajú prakticky a výhodne, ale cez rôzne skryté poplatky sa môžu predražiť o stovky percent. Aktuálnym výsledkom na Slovensku sú takmer tri milióny prebiehajúcich exekúcií, z ktorých veľkú časť iniciovali práve nebankovky voči svojim klientom neschopným splácať úžernícke úroky. Najlacnejšia a najpohodlnejšia cesta ako získať extra peniaze je prečerpanie vášho bankového účtu alebo kreditná karta. Ak si v ČSOB zriadite bežný účet ČSOB Pohoda, môžete ísť do mínusu 150 až 6000 eur a to bez poplatku za zriadenie, vedenie a predčasné splatenie. Ak sa rozhodnete pre ČSOB SmartÚčet so šikovnou mobilnou aplikáciou ČSOB SmartBanking, môžete navyše získať i elegantný tablet Samsung GalaxyTab A.

Majte prehľad o svojich výdavkoch

Stále platí stará múdrosť, že každý by sa mal prikrývať len takou perinou, akú má. Ak si ju aj trochu natiahnete, mali by ste si byť istí, že vianočné darčeky nebudete musieť splácať ešte v auguste, prípadne budúci rok. Získať dobrý a neustály prehľad o svojich finančných možnostiach vám umožní práve SmartÚčet od ČSOB, ktorý vám cez mobilnú aplikáciu vo vašom smartfóne ukáže v každej chvíli nielen koľko ešte máte na účte, ale aj aký máte predpokladaný zostatok na konci mesiaca. Cez pár klikov si môžete priamo v obchode na chvíľu navýšiť denný limit na platbu, ak ste narazili na niečo neodolateľné, ale karta vás už nechce pustiť. Následne si limit v okamihu vrátite späť na bezpečnú úroveň.

Nakupujte cez internet

Elektronické nákupy sú pohodlné, rýchle a umožňujú vybrať tú najlepšiu cenovú ponuku. Známe webové portály ponúkajú prehľad cien vami vybraného produktu na desiatkach rôznych eshopov aj s recenziami zákazníkov, takže si spoľahlivo môžete vybrať tú najlepšiu a najvýhodnejšiu ponuku. Pred Vianocami sú obľúbené aj rôzne zľavové portály, kde môžete nakúpiť od oblečenia, cez kozmetiku, výlety a wellness balíčky skutočne všetko a ušetriť aj viac ako 70 percent pôvodnej ceny. Pri takýchto nákupoch oceníte praktický a prehľadný internetbanking od ČSOB, alebo ČSOB SmartBanking, ak máte práve v ruke váš nový tablet. Šťastné a veselé!

foto: ilustračné

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM