Monika Obrtalová Kultúra

"Tanec je pre mňa nekonečný príbeh..."

Pochádza z dedinky Valaliky v okrese Košice, má 31 rokov a tancu sa venoval skôr, ako si vôbec sadol do školskej lavice. Po ukončení povinnej školskej dochádzky pokračoval na konzervatóriu v Košiciach, kde ešte počas štúdia účinkoval v miestnom balet

Tanečníkov nie je veľa, pretože tancujú skôr dievčatá, čo ťa teda doviedlo k tancu? Je pravda, že tanečníkov je trochu menej, už len preto, že chalani majú väčšinou iné záľuby. No je pekné a niekedy zaujímavé, ak je vidno tancovať chalana, ktorý má možno viac záujem o tanec ako niektoré dievčatá. Neraz dostávam otázky: prečo tancuješ, prečo práve balet? Rozhodol som sa tak preto, lebo ma tanec ako taký bavil. Tanec bol vždy a stále je pre mňa jeden nekonečný príbeh, jedno z najstarších umení na svete a najviac pretrvávajúcich. Pohyb je fenomén sám o sebe, bez neho by nebol na zemi život, bez pohybu by nebol tanec, bez tanca by nebolo potešenia v dobrom i zlom, peknom i nepeknom, veselom i smutnom, tanec je cit od srdca.

Ako reaguješ na to, že si jeden z najznámejších bystrických tanečníkov? No, to až tak veľmi nevnímam. Klamal by som však ak poviem, že ma nepoteší pochvala, uznanie, to poteší každého človeka. Zároveň potom viem, že to, čo robím, robím dobre a má to v niečom zmysel. Poteší ma každá pochvala, každý úprimný potlesk od diváka, od ľudí, čo sa prišli pozrieť na moje umenie a na umenie mojich kolegov a kolegýň. Potom jednoducho viem, že to divákovi niečo dalo a odchádzal z divadla oddýchnutý a spokojný.

Čo považuješ za svoj najväčší úspech? Asi to, že celkovo si vážim život, ktorý žijem, že môžem milovať svoju priateľku, svoju rodinku, ktorá mi veľa pomáhala a stále pomáha. Úspechom je pre mňa všetko, čo sa mi podarí v živote na poli súkromnom alebo profesnom.

**Aký máš najzábavnejší zážitok z javiska? ** Tých zážitkov mám neúrekom a najradšej by som ich spomenul všetky. Je to naozaj veľmi pestré, od roztrhaných kostýmov, cez úrazy, až po niekedy nevysvetliteľné emócie z vlastného vnútra. ** Jedno z najznámejších predstavení kde tancuješ je Biele peklo. Ako tento titul vnímaš? **Ťažko povedať, že by Biele peklo bolo moje naj, je ich určite viac. Je však pravda, že toto predstavenie mi dalo a vždy mi dáva novú možnosť prežiť jedinečný príbeh a taktiež sa odpútať od bežnej reality a na pár hodín sa ocitnúť niekde, obrazne povedané, mimo.

Ktoré predstavenie či postava je tvoja najobľúbenejšia? Na doskách Štátnej opery som stvárnil už veľa pekných postáv, spomeniem napríklad Tybalta v Rómeovi a Júlii, postavu Martina v už spomínanom Bielom pekle alebo ženícha v Krvavej svadbe. Z nedávno vytvorených predstavení je to obrovská skúsenosť v podobe stvárnenia Macbetha v rovnomennom predstavení a nedávno premiérované baletné predstavenie Zvonár od Matky Božej, kde som stvárnil postavu Frolla. No a jednoznačne nesmiem zabudnúť na postavu Čobana v Gypsy roots čilli ciganske korenie. Prostredníctvom tejto roly som získal mnoho skúseností na báze profesionálnej ako interpret, ale aj ako osoba mimo javiska a divadla. Ale vôbec nie je jednoduché povedať, ktorá postava je moja naj. Všetky som mal a mám rovnako rád. ** Aké miesto má tanec v tvojom živote, ako ťa ovplyvňuje?** Neobyčajný, nekonečný príbeh, to je pre mňa tanec, vďaka nemu prežívam, snívam, mám možnosť odovzdať zo seba alebo prijať všetky emócie, zabúdam s ním na problémy, starosti bežného života. ** Čo by si odkázal ľuďom?** Tanec je jedno z najstarších umení sveta. Kým ľudia neprídu do divadla, nespoznajú jeho krásu, celé čaro. Často sa stretávam s prípadmi, keď divákov balet osloví hneď na prvýkrát a začnú chodiť pravidelne na každé predstavenie. Sú prekvapení, čo všetko sa dá pohybom tela vyjadriť! Tí, čo nechodia nielen na balet, ale celkovo do divadla, robia veľkú chybu, pretože tanec a divadlo ako také sú súčasťou života každého z nás… Takže, milí priatelia, všetkých Vás srdečne pozývam do Štátnej opery v Banskej Bystrici na naše predstavenia. Či už baletné, alebo ktorékoľvek iné.

Lucia Nemcová Foto: archív umelca

Andrej Andrejkovic
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM