Monika Obrtalová Kultúra

Putovný festival malých tanečníkov zavíta aj do Bystrice

V pondelok sa začína jedinečný putovný festival detských tanečných párov do 12 rokov s názvom Deti celého sveta tancujú za mier, ktorý tento rok od 6. - 12. septembra hostí Slovensko. Na festivale sa podieľajú banícke mestá, takže okrem Banskej Bystr

„Festival začal písať svoju tradíciu v Latinskej Amerike na konci 20. storočia a jeho usporiadateľom je striedavo niektorá z účastníckych krajín Ameriky alebo Európy. Prešiel už Francúzskom, Argentínou, Českou republikou, Kolumbiou, Bieloruskom, Mexikom, Bulharskom a Venezuelou, teraz pomyselnú štafetu prvýkrát prevzalo Slovensko,“ povedala bližšie o pripravovanom podujatí riaditeľka Stredoslovenského múzea Zuzana Drugová. Z každej krajiny pricestuje len jeden tanečný pár spolu s dvomi dospelými delegátmi. Okrem zástupcov z Argentíny, Francúzska, Bolívie, Kostariky či Mexika budú vystupovať aj tanečníci zo susedných Čiech, Poľska, Srbska, Bulharska, ale aj zo Slovenska. „Každý pár bude mať pripravené tri až štyri choreografie v dĺžke tri až päť minút. Pôjde o ukážky tancov z rôznych regiónov reprezentovanej krajiny,“ uviedla Drugová. Slovensko zastupuje Ema Jablonská a Matúš Leitner z banskobystrického súboru Matičiarik.

Účastníci festivalu sa na Slovensku predstavia aj v rámci 3. ročníka Medzinárodného detského folklórneho festivalu Na baňu klopajú, ktorý organizuje Stredoslovenské múzeum spoločne s Občianskym združením Kľúčik a priateľov Detského súboru Matičiarik. Práve súbor Matičiarik je hlavným hostiteľom detí zo zúčastnených krajín. Okrem domácich bystrických súborov sa predstavia aj súbory Dratvárik zo Slovenskej Ľupče a Detský folklórny súbor Břeclavánek z Českej republiky.

Podujatie Na baňu klopajú sa nesie v znamení baníckej tradície medenej Banskej Bystrice, ale rozšíril sa aj do zlatej Kremnice a striebornej Banskej Štiavnice. V spomínaných mestách vystúpia deti nielen pred širokou verejnosťou, ale aj v rámci výchovných koncertov na miestnych školách. Záujemcov čaká bohatý spoločný program spojený s návštevou miestnych múzeí a prehliadkou historických centier.

Zdroj: moo, Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM