Slávka Kellová Iné športy

Purdjaková vyrovnala rekord Mabrouka

Slovenská reprezentantka Jana Purdjaková obhájila na majstrovstvách sveta v kulturistike a fitnes v Novom Sade titul v kategórii do 55 kg. Pre Purdjakovú to je v poradí už ôsmy svetový primát pod hlavičkou Medzinárodnej kulturistickej federácie (IFBB

Majsterkou sveta sa stala v Srbsku aj Nikola Weiterová, ktorá nenašla premožiteľku v súťaži fitnes-bikini do 163 cm.
Purdjaková v Srbsku potvrdila úlohu favoritky. Vo svojej kategórii zopakovala minuloročný triumf z Mexico City a zvíťazila pred Ruskou Ľudmilou Tubolcevovú a Nemkou Carlou Marquardtovou. Majsterka Európy z Bratislavy v roku 2009 a členka vojenského športového centra v Banskej Bystrici sa súčasne v Novom Sade stala aj absolútnou víťazkou v súťaži kulturistiek, keď zvíťazila pred Nemkou Ninou Löbardtovou.

„Janka dosiahla ďalší obrovský úspech, ktorý poletí do sveta. Sme z toho nadšení. Navyše, ako sama povedala, v pláne má ešte získať ďalšie dva tituly, aby to zakončila na desiatke,“ povedal pre TASR Michal Čapla, prezident Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKFST). „Už samotný fakt, že vyrovnala v počte svetových titulov IFBB legendárneho Egypťana Mabrouka, hovorí za všetko. V jej prípade si však dovolím povedať, že je to ešte väčší úspech. V ženských kategóriách je väčšia fluktuácia súťažiacich pretekárok, takže treba obhajovať titul proti stále novým a ambicióznym kulturistkám.“

Celkovo sa z omladenej osemčlennej slovenskej výpravy prebojovalo do finálových súťaží šesť reprezentantiek. Okrem dvoch majsteriek sveta skončila v rovnakej kategórii ako Weiterová (bikini do 163 cm) na striebornej priečke Jana Majerníková. Bronz putuje na Slovensko zásluhou talentovanej Dominiky Multáňovej v súťaži fitnes do 163 cm. Tesne za medailovými bránami skončila v súťaži bodyfitnes do 168 cm Adela Ondrejovičová. Slovensko tak napokon v súťaží národov obsadilo druhé miesto hneď za Ruskom.

„Prišli sme do Nového Sadu s omladeným tímom, takže naše výsledky zaujali aj odborníkov z celého sveta. Za všetko hovorí druhé miesto v súťaži národov. Navyše, máme oprávnený dôvod na optimizmus, pretože Multáňová aj Ondrejovičová sú ešte juniorky, takže môžu štartovať aj na juniorských šampionátoch. To je veľmi pozitívne,“ dodal Čapla.

zdroj, foto: TASR veľká foto: v strede malá foto: vľavo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM