Jaroslav Dodok Rôzne

Živá knižnica po prvý raz v Banskej Bystrici: Čo to vlastne je?

Banskobystrická univerzitná skupina Amnesty International (BUS AI) aj v roku 2013 pokračuje s rozmanitými aktivitami. Vďaka tejto skupine aktívnych mladých ľudí sa v Banskej Bystrici počas februára a marca budú konať Živé knižnice, diskusie či prednášky o ľudských právach.

Ilustračný obrázok k článku Živá knižnica po prvý raz v Banskej Bystrici: Čo to vlastne je?
Foto: Jaroslav Dodok

Prvá Živá knižnica, pre študentov a študentky Gymnázia Andreja Sládkoviča, sa uskutoční v piatok 22. februára. Jej témou sú ľudské práva, ktoré cez svoje vlastné príbehy prinesú štyri Živé knihy.

Čo je vlastne Živá knižnica?

: „Živá knižnica, to sú Živé knihy, knihovníci, a knihovníčky a, samozrejme, čitatelia a čitateľky. Živá kniha, teda človek s výnimočným životným príbehom, či už hendikepovaný, neheterosexuálne orientovaný, imigrant alebo svedok holokaustu, opisuje, resp. „číta“ počas vymedzeného času, zvyčajne 15 minút, čitateľom a čitateľkám svoj život. Tí majú možnosť pýtať sa Živej knihy na jej skúsenosti, zážitky či pocity, aby sa mohli lepšie vžiť do jej príbehu a intenzívnejšie ho prežiť. Každá Živá kniha totiž odovzdáva svojim čitateľom a čitateľkám odkaz, ktorý má pomôcť búrať predsudky a stereotypy, ktoré v nich môžu byť zakorenené…“ ovohrí koordinátroka BUS AI Zuzana Szabóová

Ako ďalej uviedla Zuzana Szabóová, Živá knižnica je výnimočnou metódou, ktorá sa využíva ako súčasť vzdelávania k ľudským právam. Je to facilitované stretnutie mladých ľudí s jednotlivcami, ktorí v spoločnosti často čelia rôznym predsudkom a vylúčeniu, neraz aj preto, že väčšinová spoločnosť nemá možnosť týchto ľudí bližšie spoznať. V prípade mladých ľudí ide aj o preberanie správania a myslenia svojich rodičov.

Na piatkovej Živej knižnici si študenti gymnázia prečítajú, vypočujú príbehy štyroch Živých kníh – Maťa, Paťa, Manu a xy… Každá z týchto knižiek je jedinečná a ich príbehy sú diametrálne odlišné. Pôjde o jednu z menších Živých knižníc, keďže sa je zúčastní približne 30 študentov a študentiek.

Je to len začiatok

Najväčšou je každoročne Živá knižnica, ktorú organizuje Iuventa pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv v Bratislave. Navštívi ju približne 500 stredoškolákov. Prvá Živá knižnica v Banskej Bystrici bude síce desaťkrát menšia, ale o to väčšie plány majú jej organizátori do budúcnosti.

„Toto je len začiatok. Plánujeme spolupracovať s viacerými školami a organizáciami a naším cieľom je koncom roka priniesť obdobne veľkú Živú knižnicu, aká sa každoročne deje v Bratislave, aj do Banskej Bystrice,“ uviedla Zuzana Szabóová.

Živú knižnicu ako súčasť vzdelávania k ľudským právam a mládežníckeho projektu HRYEC podporil program Mládež v akcii. Ak máte záujem usporiadať Živú knižnicu aj vo vašej škole, napíšte na: banskabystrica@amnesty.sk.

bystrica24/Rado Sloboda

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM