Marcel Mojžiš Rôzne

Protest stopne dopravu. Toto vás čaká...

Detvancov naštvali ich pracovné podmienky aj chystaná ťažba zlata a tak už dnes vyrazia do ulíc! Niekoľko stoviek ľudí tak dá úplnú stopku doprave v smere od Zvolena, Pstuše aj Detvy. Pozrite si, čo vás čaká, ak sa chystáte cestovať...

Za svoje práva pri rokovaniach o Kolektívnej zmluve, ale aj proti pripravovanej ťažbe zlata v lokalite Biely vrch, budú pochodom protestovať odborári z PPS Detva. Protest sa uskutoční presne na desiate výročie „hladového pochodu“ zamestnancov PPS Detva, ktorý bol na Zelený štvrtok 2002.

[color=#ff3300]­[size=14]K pla­tu 10 centov[/si­ze][/color] „Akcia začne zhromaždením zamestnancov PPS Group a Slavia TOOLS o 14.30 hod. pred areálom PPS Detva, na podporu požiadaviek odborov v spore o uzatvorenie Kolektívnych zmlúv na rok 2012 s uvedenými zamestnávateľmi,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predseda Základnej organizácie OZ KOVO pri PPS Group Stanislav Ľupták.

[blockquote]Vedenie odborov totiž dodnes nevyrokúvalo podmienky novej kolektívnej zmluvy na tento rok. Tá predchádzajúca prestala platiť 31. marca 2012. „Doteraz sa ešte nikdy nestalo, že by sme boli bez platnej kolektívnej zmluvy,“ pripomenul Ľupták.[/bloc­kquote] Dohoda stroskotáva na odborárskej požiadavke navŕšenia platov a to najmä v spoločnosti Slavia TOOLS. „Vedenie tohto podniku nám ponúklo zvýšenie o smiešnych desať centov na hodinu, čo je doslova smiešne, keď vieme, že firma mala vlani zisk okolo milióna eur,“ uviedol Ľupták. Ich požiadavka je však 40 centov.

[color=#ff3300]­[size=14]Vodi­či, dajte bacha![/size][/co­lor] Pochod povedie následne od Areálu PPS Detva, smerom na cestu I/50 do Detvy a ďalej ulicou M. R. Štefánika a ulicou Partizánska pred sídlo spoločnosti EMED Slovakia na Námestí SNP v starej Detve. V čase od 15 do 17 h. bude preto platiť úplná uzávierka cesta v smere od Zvolena, v časti od Pstruše do Detvy. V smere od Lučenca bude cesta prejazdná, ale premávka bude obmedzená. Šéf detvianskych odborov očakáva na pochode účasť od 300 do 500 ľudí.

[blockquote]Pred sídlom spoločnosti EMED Slovakia sa potom v čase od 17.15 hod uskutoční protestné zhromaždenie zamestnancov pracujúcich v Areáli PPS Detva a občanov miest a obcí regiónu Podpoľania proti zámeru ťažby zlata metódou kyanidového lúhovania v lokalite Biely vrch v bezprostrednej blízkosti Areálu PPS. [/blockquote] „Keďže ložisko sa nachádza v bezprostrednej blízkosti areálu PPS Detva, máme obavy, že prípadná ťažba zlata by výrazne skomplikovala prácu oboch strojárskych firiem,“ upozornil Ľupták. „Vieme o tom, že ťažiarska spoločnosť má dokonca záujem o presunutie prevádzky Slavie TOOLS,“ dodal.

zvolen24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM