Marcel Páleš Kultúra

Projekt Ženské úteky pod Urpínom: O emigrácii a imigrácii s Antóniou Miklíkovou

Bábkové divadlo na Rázcestí pripravilo pre verejnosť večer venovaný dialógom. Bude 29. 10. o 19:00 v rámci projektu Ženské úteky na tému emigrácie a imigrácie pod názvom (Ne)vítaní cudzinci/ (Ne)vítané cudzinky.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Ženské úteky pod Urpínom: O emigrácii a imigrácii s Antóniou Miklíkovou
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ženské úteky je spoločný projekt dvoch rozdielnych divadiel, Bábkového divadla na Rázcestí a divadla NoMantinels. Témou je fyzická vs. vnútorná emigrácia, novodobá migrácia Slovákov/Sloveniek za prácou do západných krajín a z východných častí Európy na Slovensko, odhalenie predsudkov voči cudzincom medzi národnosťami a rasami, poukázanie na xenofóbiu, ktorá odkazuje na systémové mechanizmy spoločnosti, ktoré udržujú status podozrievavosti a nedôvery ľudí voči sebe.

Vďaka cirkusovej stáži do Francúzska

Antónia Miklíková je Slovenka žijúca 20 rokov vo Francúzsku, ktorá vyštudovala DAMU v Prahe, pôsobila v Divadle Andreja Bagara v Nitre, účinkovala vo viacerých slovenských a českých filmoch (napr. Na krásnom modrom Dunaji, Největší z Pierotů, Ticho po búrke), bola výkonnou riaditeľkou festivalu Capalest, riadeľkou multikultúrneho festivalu Mozaika kultúr.

Do Francúzska sa dostala vďaka cirkusovej stáži. Neskôr odišla na Sorbonnu učiť sa po francúzsky. Nakoniec v Paríži zostala žiť 20 rokov. Získala dvojročný diplom z dramaturgie, pracovala pre UNESCO, pre francúzsky rozhlas a televíziu a rôzne divadlá ako herečka, prekladateľka hier a asistentka réžie, pracovala po boku známych francúzskych režisérov ako Jean-Pierre Miquel a Yves Gasc, hrala vo viacerých francúzskych filmoch, dramatik Jean-Claude Brisvilla pre ňu napísal hru Cudzinka.

List Čiernemu synovi

Vyvrcholením projektu sú dve inscenácie, ktoré sú výsledkom autentického výskumu, jedna v Bratislave pod vedením divadla NoMantinels a inscenácia NOSTALGIA v Bábkovom divadle na Rázcestí. Súčasťou projektu budú tri verejné rozhovory s migrantkami v priestoroch BDNR, ktoré prebehnú počas mesiacov október, november, december, premietanie dokumentárnych filmov študentov VŠMU Ľahký vánok (Sahra Karimi), Neviditeľné migrantky (Boba Balúchová) a Jin a Jang (Lenka Hasmimoto).

V rámci projektu Bábkové divadlo na Rázcestí zrealizuje adaptáciu poviedky Ireny Brežnej „o prekonávaní strachu z cudzoty“ s názvom List Čiernemu synovi, prvé uvedenie je plánované na 6.11.2013 o 19:00 hod. v priestoroch BDNR. Realizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd LP-2013.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM