Monika Obrtalová Kultúra

Projekt Múzeá tretej generácie dnes zavítal aj do Bystrice

Trojročný projekt s názvom Múzeá tretej generácie dnes odštartoval konferenciou, na ktorej sa zúčastnili múzejníci z celého Slovenska. Diskutovalo sa nielen o dôležitých otázkach v oblasti zlepšovania či rozvoja našich múzeí, ale aj o nutnosti neustá

Projekt je určený pre pracovníkov všetkých múzeí vo verejnej správe, ktorých je v súčasnosti na Slovensku viac ako 100. Jeho cieľom je formou stretnutí, dlhodobých vzdelávacích cyklov či tréningov rozvíjať odborné vzdelávanie múzejníkov. “Múzeá sú verejnou organizáciou, ktorá sa potrebuje neustále rozvíjať. Dôležitý je však aj prístup ich zamestnancov, ktorých je v prvom rade potrebné dostatočne motivovať. Múzeá majú dôležité postavenie v našej spoločnosti, ale prvotný kontakt s ľuďmi majú predsa len ich zamestnanci,“ povedala na margo celého projektu Marcela Lukáčová zo Slovenského národného múzea, ktoré stojí za jeho realizáciou.

Projekt sa už viackrát stretol s prekážkami, ktoré mu bránia v úspešnom napredovaní.// „Stáva sa nám, že niektorí zamestnávatelia nechcú svojich pracovníkov na takéto vedecké konferencie púšťať a pritom ide o bezplatné vzdelávanie,“ // hovorí Lukáčová. No problém nemusí byť vždy len vo vedení, často ide aj o neochotu zo strany múzejníkov.“ Niektorí pôsobia v tejto oblasti povedzme aj tridsať rokov a podľa nich sa už nemajú v čom vzdelávať. Na takýto projekt sa potom pozerajú dosť nedôverčivo, “ priznáva Lukáčová. Na záver však dodáva, že väčšina je našťastie takých, ktorí chcú v tomto smere napredovať. Svedčí o tom aj viac ako 130 pozvaných, ktorí sa dnes zúčastnili konferencie v Banskej Bystrici.

Zrealizovať projekt Múzeá tretej generácie sa podarilo len vďaka financiám z Európskeho sociálneho fondu. Na jeho podporu bolo vyčlenených približne 640 – tisíc eur. Projekt sa naplno rozbehne už v druhej polovici mája prvým vzdelávacím programom, ktorý sa bude konať v Martine.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM