Monika Obrtalová Krimi

Proces s banskobystrickou sudkyňou pokračuje

Na hlavnom pojednávaní v korupčnom prípade banskobystrickej sudkyne Miriam S. dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku vypočul troch svedkov. Všetci sa vyjadrovali k okolnostiam rekonštrukcie sudkyninho domu, ktorá bola podľa obžaloby úplatkom.

Súd na dnešné dopoludnie predvolal aj ďalších dvoch svedkov, ktorí však na pojednávanie neprišli. Hlavné pojednávanie bude pokračovať aj popoludní výsluchom ďalších svedkov. Naposledy sa v tejto kauze pojednávalo v apríli a predtým koncom februára, keď pred súdom vypovedal korunný svedok a policajný agent Jozef M.. Jeho stavebná spoločnosť z Krupiny zatepľovala rodinný dom sudkyne. Na viaceré udalosti, ktoré mali súvisieť so zateplením rodinného domu, si však nepamätal.

Obaja obžalovaní vypovedali pred súdom aj 25. februára. Viktor G. vo svojej výpovedi odmietol, že by si pýtal akýkoľvek úplatok. Miriam S. mimo iného uviedla, že postup v prípravnom konaní považuje za protiprávny. „Poukazujem na to, že základné právo obvineného na obhajobu v prípravnom konaní bolo v celom rozsahu porušené,“ uviedla vo svojej výpovedi.

Obžalobu na sudkyňu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 22. septembra 2009. Ministerka spravodlivosti Viera Petríková jej následne 23. septembra pozastavila výkon funkcie. Miriam S. a spoluobžalovaný podnikateľ Viktor G. sú stíhaní na slobode pre štyri trestné činy, medzi nimi trestný čin prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Sudkyňa spolu s podnikateľom a bývalým priateľom údajne v roku 2004 žiadali úplatok vo forme zateplenia svojho domu za to, že spomínanej stavebnej firme Jozefa M. vybaví zákazky na zateplenie ďalších bytov v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM