Jakub Forgács Samospráva

Problémoví bezdomovci v Bystrici: Vzbudzujú verejné pohoršenie, pokuty nezaberajú

Vidíme ich na námestí, pri nákupnom centre, ale aj na lavičkách v parku. Niektorí z nich bývajú podgurážení a aj neprispôsobiví. Banskobystrickí policajti však o bezdomovcoch nevedú evidenciu.

Ilustračný obrázok k článku Problémoví bezdomovci v Bystrici: Vzbudzujú verejné pohoršenie, pokuty nezaberajú
Foto: Zuzana Jakubičková

Život bezdomovcov sa spája s existenčnými problémami. Týkajú sa predovšetkým tých, ktorí nemajú pravidelný mesačný príjem. „Finančné prostriedky si zabezpečujú žobraním, obťažovaním a drobnými krádežami,“ informovala Marianna Belancová, hovorkyňa mestskej polície v Banskej Bystrici. Niektorí bezdomovci aj pod Urpínom sú problémoví.

Nespoločenské správanie aj krádeže

„Problémoví bezdomovci požívajú alkoholické nápoje na verejných priestranstvách, odhadzujú odpady ako obaly všetkého druhu, zvyšky jedál, staré oblečenie, topánky, matrace, periny či vankúše mimo odpadových nádob. Taktiež znečisťujú verejné priestranstvá vyberaním odpadu z odpadových nádob, vykonávaním telesnej potreby a hygieny a nespoločenským správaním, čím vzbudzujú verejné pohoršenie,“ pokračovala Belancová. Takýmto správaním sa dopúšťajú porušovania Všeobecne záväzného nariadenia mesta Banská Bystrica o verejnom poriadku. Občas dokonca konajú aj drobné krádeže a poškodzovanie majetku.

„Bezdomovci sa cez deň najčastejšie zdržiavajú v blízkosti obchodných centier a v centre mesta Banská Bystrica. Všade tam, kde je zvýšený pohyb ľudí. V nočných hodinách sa zdržiavajú skôr v okrajových, odľahlých miestach, kde majú svoje ‚kempingové spôsoby bývania,‘“ uvádza ďalej hovorkyňa. Tí bezdomovci, ktorí majú finančné prostriedky, si zabezpečia nocľah v zariadeniach, kde sa takého služby poskytujú a dodržujú nepožívanie alkoholu ako podmienku na ubytovanie.

Pokuty nepomôžu

„Ide o sociálnu skupinu, ktorá je takmer „nepostihnuteľná“, bezdomovci sa vymykajú akýmkoľvek štandardom v tejto spoločnosti. Vzhľadom k tomu, že nemajú trvalý pobyt, majetok a ani pravidelný mesačný príjem, nemožno ich postihnúť podľa platnej legislatívy,“ pokračuje Belancová. Najúčinnejšie bývajú časté kontroly zo strany príslušníkov mestskej polície a účelná komunikácia s bezdomovcami, ktorou sa dosiahne napr. odstránenie znečistenia verejného priestranstva.

V súčinnosti s vedúcim Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu Banská Bystrica sa už viackrát odstraňovali nelegálne skládky po bezdomovcoch na území mesta Banská Bystrica z miest, ktoré už boli opustené. „Po vzájomnej dohode s Odborom sociálnych vecí vykonávame súčinnostné akcie, prípadne je vykonávaná spolupráca na určitých dohodnutých úlohách,“ dodala na záver.

V prípade potreby poskytujú policajti bezdomovcom informáciu o ubytovaní v nocľahárni Večierka, Pod Urpínom 6 v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM