Monika Obrtalová Rôzne

Problémová prevádzka plážového kúpaliska

Banskobystrické plážové kúpalisko, dnes už s názvom Aqualand, je v prevádzke od 1. júna tohto roku, no doposiaľ bez rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici a bez schváleného prevádzkového poriadku.

Prevádzkovateľom je firma AQUALAND SLOVAKIA Michalovce, ktorá otvorila plážové kúpalisko bez preukázania kvality vody na kúpanie v jednotlivých bazénoch. V tomto roku banskobystrický RÚVZ na plážovom kúpalisku vykonal trikrát štátny zdravotný dozor zameraný na kontrolu jeho pripravenosti na letnú turistickú sezónu 2010. Zároveň boli na základe objednávky prevádzkovateľa dňa 15. júna 2010 odobraté vzorky vôd zo štyroch bazénov. Konanie vo veci vydania rozhodnutia bolo prerušené 22. júna 2010 pre nevyhovujúce výsledky kvality vody v starom plaveckom bazéne a Baby bazéne, kde boli prekročené limitné hodnoty mikrobiologických ukazovateľov. Zistili sa aj nedostatky vo vybavenosti a čistote zariadení osobnej hygieny v centrálnej časti kúpaliska a šatní v severnej časti kúpaliska. Neboli pripravené plochy na slnenie v severnej časti kúpaliska a piesková pláž situovaná pri jazere. Tieto nedostatky prevádzkovateľ odstránil do 18. júna tohto roku.

„Posledný júnový deň sme robili štátny zdravotný dozor zameraný na kontrolu pripravenosti plážového kúpaliska a odstránenie nedostatkov z predchádzajúcich kontrol. Po vykonaných opatreniach na zlepšenie kvality vody zo strany prevádzkovateľa sme na jeho objednávku odobrali kontrolné vzorky vody zo starého plaveckého, nového detského a Baby bazéna. Odobrali sme tiež vzorku vody z atypického bazéna po jeho napustení vodou. Na základe ich vyšetrenia bola kvalita vody vyhodnotená ako vhodná na kúpanie v súlade s požiadavkami ministerstva zdravotníctva. Rozhodnutie RÚVZ na uvedenie priestorov plážového kúpaliska do prevádzky je pred podpisom regionálneho hygienika,“ uviedla vedúca odboru životného prostredia a zdravia RÚVZ Banská Bystrica Kvetoslava Koppová.

V Banskej Bystrici sa sezónne využíva na kúpanie päť bazénov na plážovom kúpalisku. V starom plaveckom bazéne sa napúšťa voda z minerálneho prameňa avšak bez recirkulácie , voda v bazéne sa mení spravidla každé dva týždne. Atypický bazén, nový detský bazén a Baby bazén sa napúšťajú vodou z vlastného zdroja a z verejného vodovodu cez recirkulačné zariadenie (pieskové filtre). Prevádzkovateľ v ňom zabezpečuje ohrev vody do 30 stupňov. Nový plavecký bazén je v prevádzke celoročne, bol cez zimu prekrytý nafukovacou halou, ktorú cez leto odstránili. Tento bazén je napúšťaný vodou z vlastného zdroja a následne aj z verejného vodovodu s ohrevom vody do 30 stupňov. Starý detský bazén už neslúži na kúpanie a využíva sa len ako atrakcie pre deti. Rovnako sa na kúpanie nevyužíva ani jazero, ktoré slúži opäť len na člnkovanie.

Najväčšie problémy z hľadiska dosiahnutia vyhovujúcej kvality vody majú prevádzkovatelia so zabezpečením optimálnej dezinfekcie a úpravy vody v bazénoch. Aplikácia dezinfekčných prostriedkov a chemikálií na úpravu vody, či už je vykonávaná mechanicky priamo do bazéna alebo automaticky, spôsobuje buď prekračovanie limitnej hodnoty voľného chlóru alebo nenamerania žiadnej hodnoty voľného chlóru.// „Ďalším nedostatkom je starostlivosť o čistotu zariadení na osobnú hygienu. Pri veľkom návale návštevníkov je táto starostlivosť nedostatočná. Dôvodom je nedostatok pracovníkov, ktorí by dozerali na čistotu a funkčnosť WC, spŕch a šatní počas celej doby prevádzky rekreačných zariadení,“// približuje najväčšie problémy hygieny na kúpaliskách MUDr. Koppová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

plazove kupalisko
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM