Marcel Mojžiš Rôzne

Problematický prejazd áut pri múzeu: Opäť zmena... tu sú podrobnosti

Opäť je to inak. Banskobystrické Múzeum SNP umožní kontrolovaný prejazd po svojej komunikácii po konzultácii s primátorom Petrom Gogolom. Minulý týždeň múzeum dalo na známosť, že 16. 1. uzatvorí svoju komunikáciu vedúcu popred múzeum pevnými prekážkami pre všetky autá.

Ilustračný obrázok k článku Problematický prejazd áut pri múzeu: Opäť zmena... tu sú podrobnosti
Foto: Zuzana Jakubičková

„Dohodli sme sa, že k prvému februáru spustíme rezidenčný režim, ktorý bude následne kontrolovať mestská polícia,“ informoval Gogola. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev povedal, že mestu a hlavne ľuďom, ktorí bývajú v zadnom trakte Hornej ulice, vyšli v ústrety, považujú to však za dočasné riešenie.

Zeleň si užila svoje

„Požiadal som primátora, aby vyriešili prejazd cez lokalitu tak, aby autá nemuseli chodiť cez náš areál.“ Mičev dodal, že Gogola mu prisľúbil, že tak urobia, keď to poveternostné podmienky dovolia. Múzeum na základe požiadavky mesta v roku 2010 dočasne odstránilo zákaz vjazdu do svojho areálu, čím sprejazdnilo komunikáciu pre majiteľov domov susediacich s múzeom. „Požiadavkou mesta Banská Bystrica bolo sprejazdniť komunikáciu na niekoľko týždňov, no trvá to až do dnešných dní,“ informovala minulý týždeň Michaela Bučeková z oddelenia marketingu múzea.

Pokračovala, že Múzeum SNP muselo v roku 2012 uvoľniť značné finančné prostriedky na opravu komunikácie poškodenej vysokou frekvenciou dopravy, na ktorú určená komunikácia nebola dimenzovaná. „Nedisciplino­vanosť vodičov rovnako spôsobuje neustále poškodzovanie zelene tým, že parkujú aj na miestach, ktoré na to nie sú určené, tiež dochádza k poškodzovaniu majetku štátu v správe múzea. Navyše sú ohrozovaní návštevníci múzea, pretože komunikácia slúži aj na ich vstup do expozície múzea,“ dodala Bučeková. Začiatkom roka 2013 bolo Múzeum SNP podľa nej nútené pristúpiť k rozhodnutiu a obnoviť pôvodné značenie so zákazom vjazdu, čo však vodiči nerešpektovali.

Bezplatné povolenky

Mesto je podľa slov Gogolu pripravené, ak mu to poveternostné podmienky umožnia, vybudovať v tejto lokalite provizórnu komunikáciu. „Tá síce nebude plnohodnotnou cestou, ale bude spevnenou komunikáciou, ktorá umožní vjazd do tejto lokality iným spôsobom ako využívaním cesty a chodníka Múzea SNP,“ zhrnul Gogola.

Hovorca primátora Filip Roháček informoval, že na dosiaľ využívanej komunikácii v správe Múzea SNP platí zákaz vjazdu bez povolenia múzea. Dotknutí obyvatelia v tejto časti mesta a podnikatelia, ktorí preukážu Múzeu SNP svoj trvalý pobyt alebo sídlo, respektíve prevádzku spoločnosti v uvedenej lokalite, môžu múzeum požiadať o bezplatné vydanie povolení na prejazd. Mali by tak urobiť do 31. januára. Od 1. februára bude prejazd komunikáciou pred múzeom umožnený len vodičom s kartou vydanou múzeom.

Povolenie je, eurá nie

Mesto malo v minulosti záujem o vybudovanie komunikácie okolo parku Múzea SNP. Pôvodne mala byť zahrnutá do projektu komplexnej obnovy miestnych komunikácií cez projekt PPP. Majetkové vyrovnanie pozemkov pod plánovanou komunikáciou sa ale mestu podarilo dokončiť až v čase, keď bol projekt PPP ukončený. Navyše finančné zdroje určené aj na výstavbu tejto novej cesty museli byť po rozhodnutí mestského zastupiteľstva presunuté na odkúpenie mosta do priemyselného parku, povedal Roháček.

„V súčasnosti už mesto disponuje platným stavebným povolením na výstavbu tejto cesty, ale nemá k dispozícii finančné prostriedky, z ktorých by bolo možné túto investíciu pokryť,“ odôvodnil Roháček. Samospráva v jarných mesiacoch na mieste plánovanej komunikácie vykoná potrebné úpravy a spevní tento úsek štrkovým podkladom tak, aby bola nová, čiastočne spevnená cesta prejazdná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM