Michal Majer Rôzne

Prírodovednú fakultu ovládli roboty

Dnes sa v priestoroch Prírodovednej fakulty Univerzity Mateja Bela konalo regionálne kolo medzinárodnej súťaže FIRST LEGO League, ktorej cieľom bolo preukázať zručnosti a schopnosti pri programovaní a skladaní robotov z lega. Súťaže sa zúčastnilo 13

„Celá akcia je založená na výchove mladých ľudí, ktorí sa práve tu môžu naučiť programovať, navrhovať a stavať robotov. Zároveň však musia mať aj silne vyvinutý zmysel pre tímovú prácu, pretože bez toho sa súťaž vyhrať nedá,“ vysvetľuje jedna z organizátoriek akcie Alena Matúšková. Súťaž sa u nás koná už tretí rok, v Banskej Bystrici však po prvýkrát. Tento ročník je venovaný myšlienke „Telo v pohybe“, čomu sa mali prispôsobiť aj súťažiaci pri programovaní robotov. Úlohou bolo vytvoriť robota zo sveta biomedicínskeho inžinierstva, ktorý by sa dal prakticky využiť pri liečení rôznych chorôb alebo väčších či menších kozmetických úpravách. „Máme tu napríklad robota, ktorý by vedel odstrániť zubný kaz alebo robotickú ruku, ktorá sa dá využiť ako protéza v prípade amputovanej končatiny. Žiakom sa dokonca podarilo zostrojiť robota, ktorý by mohol nahradiť chirurga priamo pri operácii srdca,“ predstavuje projekty niektorých študentov Marek Drimal, jeden z členov poroty.

Žiaci, ktorí sa súťaže zúčastnili, sú väčšinou amatéri a s problematikou robotiky sa po prvýkrát oboznámili len pred pár týždňami. „Mali čas pripraviť sa na súťaž len zhruba od začiatku septembra, ale mali chuť a chceli, tak sú tu,“ hovorí Matúšková. Súťažiacich z Liptovského Mikuláša, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, ale napríklad aj Kláštora pod Znievom čakala náročná úloha. Museli sa úspešne prebojovať až do finále cez štyri kategórie: výskumná úloha, teamwork, naprogramovanie robota a robot game. „V prvej fáze majú žiaci 5 minút na prezentáciu svojho robota, prečo si zvolili práve daného robota a aký je jeho prínos. Druhá časť má preveriť tímového ducha. Každý z družstva dostane slamku, cez ktorú majú fúkať a dostať tak stolnotenisovú loptičku do cieľa. V časti Robot – dizajn deti predstavia konkrétne funkcie robota, čo všetko dokáže. Súťaž zavŕši Robot game. Ide vlastne o krátku misiu, ktorú má každý robot absolvovať. Máme pripravené modely znázorňujúce napríklad zlomenú ruku, ktorú musí robot zafixovať alebo injekčnú striekačku, ktorú musí vedieť použiť,“ predstavuje jednotlivé kategórie Matúšková.

Za každú úspešne zvládnutú časť získavali žiaci cenné body, ktoré sa im potom započítavali do celkového hodnotenia. Prvé dve družstvá s najvyšším počtom bodov postúpili spolu s víťazmi z Košíc a z Bratislavy na súťaž krajín V4, kde sa popri talentovaných Slovákoch predstavia aj českí, maďarskí a poľskí reprezentanti. V prípade nášho úspechu postupujú žiaci do európskeho a odtiaľ do celosvetového finále.

moo

lego
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM