Jakub Forgács Rôzne Správy

Prírodný klenot pri Bystrici čaká premena. Prameň pod Krížnou zrevitalizujú

Poznáte prameň, vyvierajúci neďaleko Kráľovej studne? Mokré a blatisté miesto sa po revitalizácii bude dať navštíviť v podstate suchou nohou.

Ilustračný obrázok k článku Prírodný klenot pri Bystrici čaká premena. Prameň pod Krížnou zrevitalizujú
15
Galéria

Základovú dosku revitalizácie prameňa riečky Bystrica, vyvierajúcej pod vrcholom Krížnej neďaleko Kráľovej studne, v sobotu položili banskobystrickí nadšenci turizmu a obdivovatelia tohto miesta. Prameň a jeho okolie by mali dostať novú tvár ešte v tomto roku.

Zdroj: TASR

Podľa architekta Vladimíra Tomala miesto pri prameni sa stane viac prístupné ľuďom. „Mokré a blatisté miesto sa po revitalizácii bude dať navštíviť v podstate suchou nohou,“ povedal.

Ako uviedol Dušan Kováč, iniciátor viacerých turistických projektov spojených s Kráľovou studňou, revitalizácia prameňa Bystrice nebude posledným projektom, ktorý má urobiť Krížnu a Kráľovu studňu pre turistov príťažlivú. Najbližšie sa chystajú osadiť turistické lavičky, a to v mieste, kde sa kedysi stretávali tri stolice – liptovská, zvolenská a turčianska.

Súčasťou dnešného podujatia bola aj prezentácia reprezentatívnej publikácie Kráľova studňa – Veľká Fatra Príroda, história, súčasnosť. Ako uviedol jeden z autorov Fedor Mikovič, monografia, na tvorbu ktorej prispelo 60 spoluautorov, ponúka čitateľom na 320 stranách pestré témy a zaujímavé čítanie. „Čitateľ tam ale nájde aj 482 vzácnych historických fotografií i súčasných dokumentárnych, ako aj pôsobivých umeleckých fotopohľadov Pavla Barabáša, Karola Demutha, Gustáva Hegedüša, Juraja Slotu a ďalších fotografov na toto v mnohých ohľadoch skvostné územie,“ priblížil Mikovič.

FOTO: Kráľova Studňa v unikátnom 4K videu
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM