Jakub Forgács Rôzne

Prípravy na veľkolepé oslavy SNP vrcholia: Pri bystrickom múzeu už prejdete po novej ceste

Areál banskobystrického Múzea SNP chytá druhý dych. Obnovy sa dočkala aj cesta, ktorá vedie popri ňom. Čo všetko sa má ešte stihnúť porobiť do jubilejných osláv výročia SNP?

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na veľkolepé oslavy SNP vrcholia: Pri bystrickom múzeu už prejdete po novej ceste
Zdroj: Dnes24.sk

Oslavy 70. výročia SNP sa už nezadržateľne blížia. Mesto sa preto snaží, aby bola Banská Bystrica pripravená na množstvo návštevníkov, ktorí ju počas osláv navštívia.

Dočasnú cestu opravili

Už v priebehu minulého roku pristúpilo mesto k vybudovaniu dočasnej prístupovej cesty pri Múzeu SNP, ktorá vedie po pozemkoch vo vlastníctve mesta. Primátor Peter Gogola dal pokyn opraviť komunikáciu s ohľadom na termín konania osláv aj napriek tomu, že pri schvaľovaní rozpočtu mesta na rok 2014 neboli schválené finančné prostriedky na investičné projekty. Tento rok preto prešla cesta ďalšími opravami. Úprava cesty spočívala vo vyrovnaní existujúceho podložia a pokládke dvoch vrstiev asfaltu na ploche 370 m². Zároveň boli vykonané lokálne opravy výtlkov v úseku komunikácie pred lietadlom.

Naše mesto sa čoskoro stane centrom pozornosti slovenských, ale aj svetových politikov a médií. "Je preto pre nás prioritou, popri štandardnej údržbe miestnych komunikácií a verejných priestranstiev, zveľaďovať tie časti mesta, v ktorých budú prebiehať hlavné oslavy. Samozrejme, dôležitým faktorom ovplyvňujúcim našu prácu sú financie. Aj napriek tomu, že tých máme skutočne málo, robíme všetko pre to, aby Banskobystričania boli na svoje mesto hrdí. Komunikácia pri Múzeu SNP je jedným z týchto krokov a ja som veľmi rád, že sa nám podarilo splniť sľub a dokončiť ju pred začiatkom osláv,“ zhodnotil vykonané práce primátor mesta Peter Gogola.

Očistia aj sochu partizána

Cesta spája parkovisko pred múzeom so zrekonštruovanou záhradou Chavivy Reichovej. Podľa slov Renáty Hláčikovej, vedúcej Oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, je táto oprava v takom rozsahu, aký umožnilo množstvo finančných prostriedkov, ktoré mala samospráva k dispozícii. V budúcnosti je naplánované dobudovanie tejto komunikácie v zmysle platných noriem.

Súčasťou prípravy na oslavy 70. výročia SNP bude aj očistenie sochy Partizán od Karola Dúbravského, ktorá bola ako spomienka ťažkých bojov v Banskej Bystrici umiestnená pod Urpínom pri príležitosti osláv 20. výročia SNP. Očistený bude aj Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke, kde po potlačení Slovenského národného povstania popravili 747 ľudí. Nahradená bude aj poškodená popisná tabuľa.

Foto: Vlado Veverka

Dočasnú cestu pri bystrickom Múzeu SNP opravili
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM