Monika Obrtalová Kultúra

Pripravte sa na Dvojitý impulz: Všetko pre malých aj veľkých

Výstava Vyšehradská štvorka – skica, objekt, bábka, divadlo, ktorú otvoria dnes v Stredoslovenskej galérii na Námestí Š. Moyzesa 25 v Banskej Bystrici, predznamenáva festival Bábkarská Bystrica 2012, Dvojitý impulz. Prostredníctvom diel výtvarníkov a

Expozícia scénických návrhov, makiet, bábok i fragmentov divadelnej scénografie je ukážkou inšpiračného prúdenia medzi slovenským, českým, poľským a maďarským divadlom. Svoje diela na nej prezentujú Szilárd Boráros (HU), Rafał Budnik (PL), Eva Farkašová (SK) a Tomáš Volkmer (CZ).

Samotný festival, ktorý sa koná každé dva roky, začína v piatok, 28. septembra. Je najväčším festivalom svojho druhu na Slovensku a jeden z najväčších aj v strednej Európe. Prezentuje aktuálne výsledky súčasných trendov domácej a zahraničnej bábkarskej tvorby pre deti a pre dospelých. Od roku 2010, keď zmenil názov aj koncepciu, je rozdelený na dve časti s predstaveniami, určenými pre deti a ich rodičov a pre dospelých.

Na festivale vystúpi 23 divadiel a divadelných skupín z desiatich krajín, ktoré počas šiestich festivalových dní (28. septembra – 3. októbra) odohrajú 32 predstavení. Festival otvoria v piatok Teatrálie v centre mesta (v prípade dažďa sa uskutočnia v Europa Shopping Center), s produkciami pouličného divadla.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM