Jakub Forgács Správy

Pripravte sa na divoké počasie: V Bystrici hrozia búrky a intenzívne lejaky, kedy ich čakať?

V okrese Banská Bystrica môžeme počas pondelka opäť očakávať vrtochy počasia. Udrieť môžu búrky a intenzívne lejaky. Kedy si dať vonku najviac bacha?

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na divoké počasie: V Bystrici hrozia búrky a intenzívne lejaky, kedy ich čakať?
Zdroj: Webnoviny.sk

Banskobystrický okres sa musí opäť pripraviť na nepriaznivé počasie. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, v okrese Banská Bystrica nás môžu čakať búrky. Pracovníci ústavu vydali výstrahu na pondelok 26. mája.

"V okrese Banská Bystrica sa očakáva ojedinele výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ informuje SHMÚ vo svojej výstrahe prvého stupňa pred búrkami. Výstraha platí počas pondelka 26.mája od 10:20 hodiny až do večera 21:00 hodiny.

Ako informoval SHMÚ, intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ informujú pracovníci hydrometeorolo­gického ústavu.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM