Jakub Forgács Rôzne

Primátora zachytili na FOTO v netradičnej úlohe: Prečo sadil Gogola do kameňa stromček?

Banskobystrického primátora ste mohli vidieť v meste pri netradičnej aktivite. Na Národnej ulici totiž sadil do kameňa sadenicu stromu. Takto netradične si spolu s poslancom Národnej rady a šéfom mestských lesov spomenuli na významnú osobnosť Jozefa Dekreta Matejovie.

Ilustračný obrázok k článku Primátora zachytili na FOTO v netradičnej úlohe: Prečo sadil Gogola do kameňa stromček?
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti 240. výročia narodenia Jozefa Dekreta Matejovie sa v piatok konala v Národnej ulici spomienková slávnosť. Primátor spolu s poslancom NR SR Jánom Mičovským a riaditeľom Mestských lesov Banská Bystrica Blažejom Možuchom položili veniec k pomníku tohto významného lesníka.

Pred začiatkom spomienkovej slávnosti zasadil primátor mesta smrekovú sadenicu do kameňa stojaceho na mieste, kde sa pôvodne nachádzal dom Jozefa Dekreta Matejovie. „Veľmi si vážim odkaz, prínos ale aj osobu Jozefa Dekreta Matejovie. Je mi veľmi blízka myšlienka, že človek má prírode dávať viac, ako z nej brať a aj preto oceňujem ľudí, ktorí aktívne prispievajú k udržaniu a obnove lesov. Z tohto dôvodu som sa rozhodol na počesť zakladateľa moderného slovenského lesníctva zasadiť do kameňa na mieste, kde stál jeho dom sadeničku stromu, ktorá bude pripomínať okoloidúcim jeho odkaz,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Oficiálny program, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko desiatok hostí, začal v Národnej ulici o 14:00 vystúpením trubačov a následným kladením vencov. Program pokračoval v Cikkerovej sieni Radnice na Námestí SNP, kde sa účastníci prostredníctvom dvoch prednášok dozvedeli viac o živote, diele ale aj odkaze Jozefa Dekreta Matejovie, ktorý v Banskej Bystrici pôsobil.

Jozef Dekret Matejovie bol prvým propagátorom a organizátorom lesného hospodárstva. Zakladal lesné škôlky a semeniská na pestovanie sadeníc v oblasti Starých Hôr a Horehronia. Už od roku 1804 vykonával systematickú obnovu a ochranu lesov v obvode banskobystrického komorského lesného úradu. Jeho životné krédo, Zachovajme lesy potomkom, je odkazom pre súčasné aj budúce generácie.

Foto: Vlado Veverka

Pocta pamiatke lesníka Jozefa Dekreta Matejovie
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM