Monika Obrtalová Rôzne

Primátor podal žalobu pre rozhodnutie ÚVO

Už takmer dvojročný seriál výberu dodávateľov na rekonštrukcie mestských základných škôl v Banskej Bystrici bude pokračovať štvrtou časťou. Po tom, ako Úrad pre verejné obstarávanie pre nesúhlas so súťažnými podmienkami zrušil na jar a jeseň 2010 pre

Informoval o tom na dnešnom brífingu s tým, že v tejto súvislosti tiež podal žalobu na preskúmanie rozhodnutia ÚVO, ktorým mestu tento úrad nariadil prerušiť súťaž a vypustiť zo súťažných podmienok vypracovanie energotechnickej kalkulácie úspory energií. „Zásah ÚVO do priebehu súťaže pokladám za nekorektný a neprofesionálny, poškodil záujmy mesta,“ uviedol Gogola.

Podmienku vypracovania energotechnickej kalkulácie mesto podľa Gogolu stanovilo na to, aby zo súťaže odfiltrovalo garážové firmy, ktoré ju nie sú schopné splniť. ÚVO ju mestu nariadil vypustiť na základe námietky jedného z uchádzačov, jedinou podmienkou súťaže potom ostala cena. Ponuky poslalo päť firiem, z toho dve mali spracovanú aj energotechnickú kalkuláciu. Jedna z nich sa ohradila, že považuje vypustenie tejto podmienky za nekorektné. „Dostali sme sa do situácie, že nevieme túto súťaž vyhodnotiť a dnes ráno som dal pokyn verejnému obstarávateľovi, aby túto súťaž zrušil,“ povedal primátor. Ako ďalej uviedol, podľa jeho informácií spoločnosť, na základe ktorej námietky ÚVO zmenil podmienky súťaže, podáva takýchto námietok desiatky. Menovať ju však nechcel, v porovnaní s ostatnými za rekonštrukciu ponúkla zhruba polovičnú cenu. Zároveň zo skúseností viacerých starostov a primátorov vie, že na základe najnižšej vysúťaženej ceny sa vykonali veľmi nekvalitné rekonštrukcie budov, ktoré nepriniesli očakávané energetické úspory.

O žalobe na preskúmanie rozhodnutia ÚVO má rozhodnúť Krajský súd v Bratislave. Mesto vypíše štvrtú súťaž, podľa Gogolu zvažujú, ako podmienku, ktorá vylúči „garážové firmy“ zadefinovať, aby to vyhovovalo aj ÚVO. „Mám indície, že Úrad pre verejné obstarávanie vydáva rozhodnutia, ktoré sledujú záujmy niekoho iného a nie záujmy tých samospráv, ktoré majú úprimný záujem z prostriedkov eurofondov zveľaďovať budovy škôl a ďalších zariadení,“ vyhlásil primátor. ÚVO je podľa neho chybový prvok, ktorý bráni Slovensku efektívne využiť eurofondy, náležitú pozornosť by tomu preto mala venovať vláda.

Hovorca ÚVO Branislav Zvara pre agentúru SITA reagoval, že tento úrad vždy koná štandardným spôsobom a ochraňuje verejný záujem v zmysle platného zákona o verejnom obstarávaní. „Rozhodnutie v konaní o námietkach v predmetnej veci je odbornej a laickej verejnosti k dispozícii aj so zdôvodnením na webovom sídle úradu v sekcii Námietky rok 2011,“ dodal Zvara. Na projekty zvyšovania energetickej efektívnosti a modernizácie škôl na Spojovej, Golianovej, Moskovskej ulici a Triede SNP má mesto Banská Bystrica schválené prostriedky z eurofondov cez Regionálny operačný program. Projekty zahŕňajú výmenu okien, opravu a zateplenie obvodových plášťov aj striech budov a tiež vytvorenie nových učební, hlavne jazykových a učební vybavených modernou informačno-komunikačnou technikou. D

odávateľa sa zatiaľ podarilo vybrať iba na rekonštrukciu školy na Moskovskej ulici. Najdrahšia má byť obnova školy na Spojovej ulici, ktorej projekt počíta s rozpočtom viac ako 1,639 milióna eur, nasleduje škola na Golianovej s rozpočtom projektu takmer 1,383 milióna eur, škola na Triede SNP s rozpočtom projektu takmer milión eur a obnova školy na Moskovskej ulici má stáť vyše 999-tisíc eur. Rekonštrukčné práce majú trvať 18 mesiacov. Tieto školy sú jediné zo 14 základných a 27 materských škôl v pôsobnosti mesta, na ktorých modernizáciu banskobystrická mestská samospráva úspešne žiadala prostriedky z eurofondov.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM