Jakub Forgács Samospráva

Primátor o kľúčových cifrách navrhovaného rozpočtu: Viac má ísť na mestskú políciu aj kosenie

Banská Bystrica stále nemá schválený rozpočet mesta na rok 2015. Viac svetla do toho, o akom rozpočte budú na najbližšom zastupiteľstve rokovať poslanci, vniesol sám primátor Ján Nosko.

Ilustračný obrázok k článku Primátor o kľúčových cifrách navrhovaného rozpočtu: Viac má ísť na mestskú políciu aj kosenie
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok na poludnie sa v rokovacej miestnosti na radnici konala tlačová konferencia, na ktorú vedenie mesta prizvalo novinárov. Jej témou bol rozpočet mesta Banská Bystrica, ktorý na rok 2015 stále nie je schválený a je preto zároveň jedným z bodov programu 3. zasadnutia Mestského zastupiteľstva. To sa bude konať na Mestskom úrade už v utorok.

Pribudli nové položky

„Môžem povedať, že rozpočtu sme sa venovali naozaj podrobne. Pri jeho tvorbe sme samozrejme reagovali na naše predvolebné ambície a projektovú prípravu, ktorá nás čaká v nasledovnom období. Je tam niekoľko nových položiek,“ povedal na úvod primátor so slovami, že celkové príjmy a výdavky navrhovaného rozpočtu sú v objeme 50 000 000 eur, s medziročným nárastom bežných príjmov približne o 2 000 000 eur.

„Hlavné smerovanie výdavkov v roku 2015 pôjde do projektovej prípravy na nové programové obdobie. Je to suma 500 000 eur. Potom sú to fakultatívne dotácie na podporu športu, kultúry a cestovného ruchu vo výške 245 000 eur. Reagujeme tiež na legislatívu, ktorá sa týka núdzových prostriedkov v oblasti školstva a zamestnancov verejnej správy, to je suma približne 210 000 eur, do údržby miestnych komunikácií pôjde 150 000 eur,“ vymenoval primátor.

Ako spomenul, viac investujú aj do starostlivosti o objekty mesta. „Vytvorili sme Parkovací fond vo výške 92 000 eur s výhľadom nárastu na 300 000 eur v nasledujúcich rokoch 2016 a 2017 a zvýšili sme tiež podiel na zvýšenie frekvencie kosenia vo výške 70 000 eur,“ pokračoval Nosko. Kosiť by sa vďaka tomu mohlo trikrát za rok, čo však závisí aj do počasia.

Nosko: Verím, že rozpočet prejde

Mesto chce podľa Noska investovať až o 20 % viac finančných prostriedkov do prevádzky Mestskej polície, skvalitnenia bezpečnosti a vybavenia mesta kamerovým systémom a taktiež do zlepšenia informovanosti občanov o dianí v meste. „Investujeme do výpočtovej techniky a vytvárame rezervy pre prípad riešenia mimoriadnych športových či iných kultúrnych akcií, ktoré budú prezentovať a propagovať naše mesto,“ spomenul primátor.

„Samozrejme v priebehu ďalšieho obdobia očakávame úspory. Niektoré sa nám už podarilo zrealizovať. Týkajú sa napríklad SBS-ky, úspory v Radničných novinách, v oblasti odpadového hospodárstva. Čaká nás tiež súťaž o plyn a elektrickú energiu a verím teda v ďalšiu úsporu. Samozrejme, budeme prehodnocovať zmluvy a hľadať ďalšie rezervy tak, aby sme udržali mesto a rozpočet v dobrej kondícii,“ pokračoval.

Prioritou rozpočtu bolo podľa primátora vytvorenie dostatočných zdrojov na to, aby mohli pripravovať projektovú dokumentáciu. „Je to podľa môjho názoru zdroje, ktoré môžu Banskej Bystrici v ďalšom období priniesť ďalší rozvoj,“ poznamenal. Na otázku, či primátor očakáva, že na utorkovom zastupiteľstve rozpočet prejde bez problémov, Nosko reagoval: „Pevne verím že sa nám podarí poslancov presvedčiť a očakávam, že rozpočet prejde.“

Čítajte tiež:

Mesto rieši spor bystrických základiek: Na stretnutí viceprimátora s riaditeľmi sa hľadali kompromisy

Nosko prehovoril o navrhovanom rozpočte mesta
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM