Webnoviny - Rôzne

Primátor a poslanci sa v pondelok ujmú funkcií

V zrekonštruovanej historickej Radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa v pondelok uskutoční ustanovujúce zasadnutie novozvoleného banskobystrického mestského zastupiteľstva. Novozvolený primátor Peter Gogola ako aj novozvolení mestskí poslanci n

Do 31-členného mestského zastupiteľstva si Banskobystričania v komunálnych voľbách 27. novembra zvolili 16 kandidátov koalície Smer-SD – SNS – ĽS-HZDS (z toho 10 nominantov Smeru, 5 nominantov SNS a 1 nominanta HZDS), 11 nezávislých kandidátov a štyroch kandidátov koalície SDKÚ-DS – SaS – KDS (z toho 3 nominantov SDKÚ-DS a 1 nominanta SaS). Nezávislý kandidát Peter Gogola však na post poslanca nenastúpi, keďže bol zvolený aj za primátora. Ako prvý náhradník v príslušnom volebnom obvode zaňho nastúpi kandidát koalície Smer-SD – SNS – ĽS-HZDS (nominant SNS), ktorá tak bude mať 17 poslancov, kým nezávislých bude 10. Siedmi novozvolení nezávislí poslanci sú združení v skupine Banskobystrická alternatíva, ktorá tvorila v prechádzajúcom zastupiteľstve rovnomenný klub.

Na tohtoročných komunálnych voľbách sa zúčastnilo 26 200 občanov Banskej Bystrice, čo bolo 38,95 percent oprávnených voličov. Pre voľby do mestského zastupiteľstva odovzdali 25 213 platných hlasovacích lístkov, pre voľby primátora odovzdali 25 855 platných hlasovacích lístkov. O post primátora sa uchádzali šiesti kandidáti, nezávislý kandidát Gogola zvíťazil so ziskom 13 842 (53,5 %) platných hlasov.

O miesta v banskobystrickom zastupiteľstve sa uchádzalo 203 občanov mesta, z nich 64 ako nezávislí kandidáti a 139 ako nominanti niektorej z 11 politických strán a koalícií. Išlo o strany Nová demokracia (7 kandidátov), Slovenská ľudová strana (11), Ľudová strana Naše Slovensko (8), Strana demokratickej ľavice (4), Občianska konzervatívna strana (7), Európska demokratická strana (3), Agrárna strana vidieka (2), Komunistická strana Slovenska (7), koalícia SDKÚ-DS – SaS – Konzervatívni demokrati Slovenska (29), koalícia Smer-SD – ĽS-HZDS – SNS (31) a koalícia KDH – Most-Híd (30).

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM