Monika Obrtalová Rôzne

Príjmy mesta sú tento rok nižšie o 2 milióny eur

Kvôli finančnej a hospodárskej kríze muselo Mesto Banská Bystrica prijať ešte v minulom roku viacero protikrízových opatrení najmä do vnútra samosprávy. Situácia však nie je ružová ani tento rok. Výpadok podielových daní spôsobil v súčasnosti dieru v

Minuloročné opatrenia zahŕňali redukciu mzdových prostriedkov, organizačné usporiadanie úradu, zníženie energetickej náročnosti budovy magistrátu, nižšie náklady na poštové a telekomunikačné služby či na nákup kancelárskych potrieb, vďaka ktorým sa mestu podarilo ušetriť viac ako 700 tisíc eur.// „Za posledné dva mesiace sme zaznamenali výpadok viac ako 2 milióny eur. Je to skoro 7 percent rozpočtu mesta. Výpadok je aj v oblasti kapitálových príjmov, pretože nie je záujem o nadobúdanie majetku mesta. Zatiaľ sme prijali opatrenia smerom do vnútra úradu, k našim dodávateľským firmám, s tým že budeme vyhodnocovať opatrenia každých 15 dní,“// vyjadril sa dnes na krátkom brífingu primátor mesta Ivan Saktor. „Požiadali sme banky o odklad splátok úverov, pretože aj keď máme malé úverové zaťaženia, tieto istiny nám spôsobujú nemalé problémy,“ pokračuje primátor.

Magistrát bude výpadok podielových daní z príjmov fyzických osôb opäť riešiť súborom opatrení. „Je to komplex opatrení, aby sme z hľadiska rozpočtu vydržali do konca roku 2010. Niektoré veci presúvame aj do roku 2011, takže najkritickejší rok pre mesto vychádza v roku 2012,“ priznáva primátor. Opatrenia sa už podľa Saktora nebudú týkať magistrátu: „Máme za sebou personálny aj procesný audit čiže tam sa veľmi hýbať nemôžeme. Zamestnanci sú dostatočne zaťažení v niektorých oblastiach, takže tu zoštíhľovať nebudeme.“ Redukcia sa však bude týkať investičných zámerov a dopravných spojov v Banskej Bystrici.// „Už bežia len tie investičné akcie, ktoré máme zazmluvnené. Inak by sme platili zmluvné pokuty. Veľké prostriedky sú aj v systéme dopravy. Rokovali sme s dopravným podnikom a SAD Zvolen a dohodli sme sa, že v priebehu letných prázdnin budú riedené dopravné spoje v meste,“// konštatoval Saktor.

Mesto chce o celej situácii informovať na rokovaní zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční už zajtra 29. júna. Pokiaľ by poslanci opatrenia odsúhlasili, magistrát by si zobral aj menší úver na preklenutie cash-flow v meste.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM