Jakub Forgács Správy

Priestor po zbúraní Kina Urpín sa má zaplniť: V centre Bystrice chcú postaviť parkovací dom

Otázka parkovania trápi mnohých Banskobystričanov a obzvlášť v centre mesta. Tento problém môže už čoskoro vyriešiť plán investora. Na mieste zbúraného Kina Urpín by rád postavil parkovací dom.

Ilustračný obrázok k článku Priestor po zbúraní Kina Urpín sa má zaplniť: V centre Bystrice chcú postaviť parkovací dom
Zdroj: TASR

„Búracie práce bývalého Kina Urpín sa začali 13. apríla a mali by sa ukončiť 13. mája. Po tomto termíne sa parkovanie na Cikkerovej ulici vráti z pozdĺžneho na pôvodný – šikmý variant státia,“ uviedol Daniel Finďo, generálny manažér Hotela Arcade, ktorý prezradil, že na jeho mieste má vyrásť nový objekt súkromného investora, ktorého hlavným účelom bude parkovanie pre cca 80 – 100 áut.

„Nový objekt by mal mať tri podlažia. Jeho celková výška bude o cca šesť metrov nižšia ako bola budova kina. V prípade potreby sa objekt nadstaví o ďaľšie podlažia. Termín výstavby je úzko spätý s administratívnymi úkonmi, ktoré sú v réžii Mesta Banská Bystrica. Máme v pláne získať stavebné povolenie v júli 2015 a následne začať s výstavbou v auguste 2015,“ pokračoval Finďo.

Kým sa však začne stavať, je potrebné vybaviť viaceré povolenia. „Kým sa nedokončia búracie práce pôvodného objektu, nie je možné žiadať o nové povolenie na vznik nového objektu (mimo konaní v spojení s územným plánom Mesta),“ ozrejmil Finďo so slovami, že celkový koncept budovy sa ešte tiež stále dolaďuje.

V centre Banskej Bystrice je podľa jeho slov veľký nedostatok parkovania, čoho následkom je umŕtvenie života v cenrálnej mestskej zóne. „Stavbou tohto parkovacieho domu sa situácia len odľahčí, avšak nevyrieši sa úplne. Cenník parkovania-jeho definitívna podoba je v stave dolaďovania. Ale bude sa počítať aj s dlhodobými nájmami (mesačné, ročné) pre rezidentov alebo firmy,“ povedal a dodal, že zároveň bude objekt slúžiť ako hlavné parkovisko pre Hotel Arcade a pridružené predvádzky.

Ako informoval Ľubomír Keleman z Útvaru hlavného architekta Banská Bystrica, každá nová stavba sa povoľuje v súlade s platným územným plánom. V tomto prípade platí Územný plán centrálnej mestskej zóny (ÚPN CMZ) Banská Bystrica, kde je akceptovaný pôvodný stav, teda kino. „Ak majiteľ pozemku bude chcieť postaviť parkovací dom, musia sa podľa stavebného zákona verejne prerokovať zmeny a doplnky spomenutého územného plánu a následne schváliť v mestskom zastupiteľstve,“ uviedol Keleman.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM