Jakub Forgács Správy

Pridali sme sa k iniciatíve Zjednotení za mier a... Banská Bystrica má vo vrecku zaujímavé prvenstvo!

Mesto pod Urpínom sa vôbec ako prvé pridalo k medzinárodnej iniciatíve. Rozhodli o tom samotní poslanci na svojom ostatnom zasadnutí. Pozrite, čo to pre Banskú Bystricu má znamenať.

Ilustračný obrázok k článku Pridali sme sa k iniciatíve Zjednotení za mier a... Banská Bystrica má vo vrecku zaujímavé prvenstvo!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvým mestom, ktoré sa oficiálne pridalo k medzinárodnej mierovej iniciatíve Zjednotení za mier, sa minulý týždeň stala Banská Bystrica. Poslanci mestského zastupiteľstva na návrh poslanca Ludvíka Nábělka na svojom ostatnom zasadnutí schválili uznesenie, ktorým mesto túto medzinárodnú mierovú iniciatívu podporilo.

„Vítame toto rozhodnutie ako krásnu symboliku, že práve hrdé centrum Slovenského národného povstania sa ako prvé postavilo za hodnoty mieru, spravodlivosti a priateľstva medzi národmi. Veríme, že ďalšie mestá a obce budú tento príklad nasledovať a spoločne vytvoríme tlak na našich štátnych a politických predstaviteľov, aby sa v medzinárodných vzťahoch riadili vôľou ľudí,“ uviedol na margo prijatého uznesenia koordinátor iniciatívy Zjednotení za mier Eduard Chmelár.

Zjednotení za mier je medzinárodná mierová iniciatíva, ktorá sa zrodila na Slovensku pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny s cieľom hľadať nové účinnejšie formy medzinárodnej bezpečnosti a zabrániť vzniku ďalšieho svetového konfliktu. „Programový dokument Zjednotení za mier, ktorý bol verejnosti predstavený 6. mája tohto roku, požaduje okrem toho zavedenie výchovy ku kultúre mieru a nenásilia do učebných osnov a vyzýva predstaviteľov štátu, cirkví, mimovládnych organizácií a ďalšie mienkotvorné osobnosti, aby aktívne podporovali mierové riešenia,“ informoval Chmelár.

Ako dodal na záver, medzi signatármi iniciatívy sú mnohé významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života a výzvu doteraz podpísali tisíce ľudí zo Slovenska, Česka, Srbska, ale aj Rakúska, Nemecka, Poľska, Maďarska a Veľkej Británie.

Čítajte tiež:

Za viceprimátorovanie mu zdvihli plat: Koľko bude po novom dostávať Turčan na účet?

Poslancov rozdelila otázka mestského osvetlenia: Prihlásil sa Klus a v sále prepukla búrlivá debata!

Pád Dukly do druhej futbalovej ligy sa rozoberal aj na mestskom zastupiteľstve!

Poslanci odklepli dotácie na mládežnícke športy: Toľkoto sa ušlo hokejistom, futbalistom či maratóncom

Ako Bystrica hospodárila s peniazmi: Pozrite si dôležité čísla

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM