Marek Šebeňa Rôzne

Priatelia Zeme informujú o výhodách slnečnej energie

Pre takmer 15.000 domácností v 41 obciach v štyroch mikroregiónoch okolo Poľany začnú v najbližších dňoch Priatelia Zeme-CEPA distribuovať informačné materiály o výhodách využívania slnečnej energie na vykurovanie a ohrev teplej vody.

Letáky o solárnej energii sú súčasťou informačnej kampane pre majiteľov rodinných domov v rámci projektu Smerom k udržateľnej energetike regiónu Poľana, ktorý realizuje toto občianske združenie.
„Ponúkané informácie sú o spôsoboch využívania slnečnej energie v bežnom rodinnom dome, o cene, účinnosti a finančnej návratnosti solárnych zariadení. Výroba energie zo slnka je nielen ekonomicky výhodná, ale aj čistá, pretože na rozdiel od spaľovania plynu alebo uhlia neznečisťuje atmosféru ani životné prostredie. Napriek tomu sa slnečná energia v regióne Poľana, ako aj v ostatných častiach Slovenska stále využíva iba veľmi obmedzene,“ konštatoval koordinátor projektu Stanislav Lacika.
Dodal, že ich doterajšie prieskumy v regióne Poľana naznačujú výrazný potenciál slnečnej energie predovšetkým na ohrev teplej vody v domácnostiach. Náklady na zakúpenie a inštaláciu jednoduchej kompletnej solárnej sústavy na ohrev vody s 2 kolektormi sú asi 2350 eur (70.796 Sk) s DPH. Takáto sústava zabezpečí počas 7 až 9 mesiacov v roku denne prípravu asi 200 litrov teplej úžitkovej vody. Investícia sa počas životnosti tohto zariadenia vráti najmenej trikrát. Projekt Priateľov Zeme-CEPA má zlepšiť podmienky pre využívanie lokálnych obnoviteľných zdrojov energie. Tým prispeje nielen k ochrane klímy, ale posilní aj energetickú nezávislosť celého regiónu.
Región Poľana je cieľový región Priateľov Zeme-CEPA. Tvoria ho mikroregióny Podpoľanie, Severné Podpoľanie, Rentár a Čierny Hron, ktoré obkolesujú Chránenú krajinnú oblasť Poľana. Ich celková rozloha je 1132 km2 a združujú spolu 43 obcí a 2 mestá, v ktorých žije vyše 61.000 ľudí
Priatelia Zeme-CEPA sú občianske združenie, ktorého poslaním je chrániť prírodu a krajinu, presadzovať sociálnu a ekonomickú spravodlivosť, podporovať vyvážený rozvoj regiónov a posilňovať účasť občanov na rozhodovaní o veciach verejného záujmu. Pôsobí na miestnej, regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni. Sídli v Ponickej Hute v Banskobystrickom okrese a má pobočky v meste pod Urpínom a v Bratislave.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM