Monika Obrtalová Rôzne

Priatelia Zeme-CEPA monitorujú fondy EÚ

Občianske združenie Priatelia Zeme-CEPA obnovilo prevádzku informačného portálu zameraného na monitoring fondov Európskej únie. Podľa jeho predstaviteľov je rozhodovanie o fondoch EÚ na Slovensku často sprevádzané netransparentnosťou, protekcionárstv

Cieľom obnovenej webovej stránky je prispieť ku koordinovanej, kvalifikovanej a nezávislej kontrole fondov EÚ spolu s propagáciou príkladov dobrej praxe pri rozhodovaní aj využívaní týchto fondov. Webová stránka www.eufondy.org bude slúžiť mimovládnym organizáciám, občanom a novinárom, ktorí sa zaujímajú o využívanie európskych štrukturálnych fondov. Užitočné informácie na nej nájdu aj tí, ktorí boli alebo môžu byť ovplyvnení dopadmi projektov financovaných z európskych fondov. Okrem základnej orientácie v operačných programoch a príslušných monitorovacích výboroch jej návštevníci nájdu aj informácie z prostredia MVO či kauzy, ktoré sprevádzajú využívanie fondov EÚ. // „Pri založení webstránky eufondy.org v roku 2004 sa Priatelia Zeme-CEPA usilovali o poskytovanie základných informácií potenciálnym žiadateľom o príspevky z fondov EÚ. Dostupnosť informácií pre žiadateľov sa však odvtedy aj vďaka úsiliu MVO zlepšila a tak chceme tento portál zamerať viac na monitorovanie fondov EÚ a predovšetkým účasť MVO na rozhodovaní. Pre mimovládne organizácie aj ďalších partnerov bude v najbližších troch rokoch v oblasti európskych štrukturálnych fondov najdôležitejšia príprava programových dokumentov na obdobie rokov 2014–2020. Tieto dokumenty určia, na aké projekty a akým spôsobom sa verejné prostriedky EÚ budú využívať,“// informoval koordinátor Priateľov Zeme-CEPA zodpovedný za program Fondy EÚ Roman Havlíček.

Priatelia Zeme-CEPA uvítajú od občanov podnety upozorňujúce na nedostatky a porušenia pravidiel v rozhodovaní o fondoch EÚ spojené napríklad s manipuláciou rozhodovania, podozrivými praktikami pri schvaľovaní projektov, neoprávneným zvýhodňovaním niektorých žiadateľov alebo so šikanovaním žiadateľov a prijímateľov. Aj keď možnosti OZ Priatelia Zeme-CEPA donútiť zodpovedné orgány konať sú v takýchto prípadoch rovnaké ako u každého občana, pokúsia sa všetky podnety preskúmať a to pri zachovaní anonymity oznamovateľa, dodal Havlíček.

Priatelia Zeme-CEPA sú občianske združenie, ktorého poslaním je chrániť prírodu a krajinu, presadzovať sociálnu a ekonomickú spravodlivosť, podporovať vyvážený rozvoj regiónov a posilňovať účasť občanov na rozhodovaní o veciach verejného záujmu. Pôsobia na miestnej, regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni. Vyhľadávajú, podporujú a aktivizujú občanov a ich skupiny, rozvíjajú zručnosti a schopnosti svojich členov, pomáhajú vidieckym samosprávam pripravovať a realizovať projekty, ktoré podporujú trvalo udržateľný rozvoj. Vyvíjajú tiež osvetovú, publikačnú, konzultačnú, informačnú a vzdelávaciu činnosť. Organizácia sídli v Ponickej Hute v okrese Banská Bystrica a má pobočky v Banskej Bystrici a v Bratislave.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM