Jakub Forgács Rôzne Správy

Pri Bystrici obnovujú unikátnu atrakciu. Vodný hrad najstaršou stavbou v Hronseku

Tisíce návštevníkov každý rok priláka artikulárny kostol v Hronseku. Novým magnetom pre turistov sa môže stať aj obnovený Vodný hrad

Ilustračný obrázok k článku Pri Bystrici obnovujú unikátnu atrakciu. Vodný hrad najstaršou stavbou v Hronseku
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ročne dedinu Hronsek v Banskobystrickom okrese navštívi okolo 11 000 turistov. Dôvodom je vzácny drevený artikulárny kostol zapísaný do zoznamu UNESCO, ktorý je pre turistov magnetom. Čoskoro sa ním môže stať aj goticko-renesančný kaštieľ z roku 1576 – Vodný hrad.

„Vodný hrad preto, že mal okolo vodnú priekopu a padací most. Je najstaršou stavbou v obci. Jeho súčasná podoba sa síce datuje do roku 1576, ale samotná stavba pochádza z poslednej tretiny 14. storočia,“ poznamenal starosta Hronseku Miroslav Ostrihoň.

Hrad patril Géczyovcom, vlastnili ho však viaceré šľachtické rody. Jeho pivnice slúžili kedysi ako väzenie, neskôr za čias Rákocziho povstania na razenie mincí. Každý majiteľ si stavbu prispôsoboval svojim požiadavkám. Neskôr sa dostal do správy pamiatkového úradu a dnes je v súkromných rukách. Od roku 2002 prechádza rozsiahlou rekonštrukciou a tá sa blíži ku koncu.

„Naša spolupráca so spoločnosťou, ktorá ho vlastní, je nadštandardná. Pri rekonštrukcii hradu sa od začiatku kládol veľký dôraz na to, aby sa jeho historická podstata zachovala. Majitelia k obnove pristupovali citlivo. Niekedy sme totiž na Slovensku svedkami toho, že sa znásilňujú dobové štýly a miešajú sa. Nebude to žiadna zlatá klietka, ktorá sa hermeticky uzavrie. Ľudia sa tam dostanú,“ reagoval starosta.

Vodný hrad je pre obec pridanou hodnotou. Je tam kongresová sála, reštauračné priestory, vináreň a má byť aj wellness. V podkroví je ubytovacia časť. Jeho návštevníci budú môcť obdivovať napríklad fresky, ktoré zdobili steny niekdajších reprezentatívnych miestností. Dozvedia sa aj legendu o Julianne, dcére dedičných pánov Géczyovcov, ktorá sa vydala za kuruckého kapitána Korponayho a za špionáž bola vo Viedni popravená. Mór Jókai postavu Julianny opísal v známom románe Levočská biela pani.

„Návštevnosť v Hronseku je vysoká a máme potenciál ju ešte zvýšiť. Problémom však je, že tu nevieme turistov zdržať dlhšie. K tomu je nevyhnutná spolupráca obce a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko,“ dodal Ostrihoň.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Hronseku!

V OBRAZOCH: Krásy Hronseku zachytené na fotkách
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM