Aktualizované Peter Handzuš Krimi

FOTO: Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život prišli štyria ľudia!

V stredu neskoro večer sa pri Strelníkoch zrútil záchranársky vrtuľník z popradského strediska VZZS. Na palube boli traja členovia posádky a jeden pacient.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život prišli štyria ľudia!
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.

V stredu v neskorých večerných hodinách letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad do lokality obce Strelníky v okrese Banská Bystrica, aby zachránila pacienta po páde z výšky. Po dolete na miesto nehody a naložení zraneného na palubu vzlietol vrtuľník smerom do banskobystrickej nemocnice.

Čítajte aj: FOTO z miesta nešťastia: Medzi obeťami zrúteného vrtuľníka je aj príbuzný prezidenta Kisku

„Po odlete z miesta udalosti sa dispečingu ATE nepodarilo nadviazať žiaden ďalší kontakt s posádkou. Následne boli aktivované príslušné záchranárske zložky, ktoré po nezvestnom vrtuľníku pátrali v ťažko dostupnom teréne niekoľko hodín. V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života,“ informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Ďalšie štyri životy: Podobný osud mali záchranári pred rokom i pri smrti bábätka

Záchranári i pacient

Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzali traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Posádka na palube bola v zložení: pilot Ing. Ján Rušin, lekárka MUDr. Patrícia Krajňáková, záchranár: František Bartoš.

Pilot vrtuľníka Ing. Ján Rušin, mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka MUDr. Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár.

ČÍTAJTE TIEŽ: Pod Tatrami získali posilu do vzduchu: Na pomoc bude lietať nový vrtuľník**

Zdrvení kolegovia

„Životy našich kolegov, žiaľ, vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke,“ uviedla Zuzana Hopjaková.

Vedenie spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť zasiahnutým rodinám a ich priateľom. V tejto fáze nie sú známe žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody.

ČÍTAJTE AJ: Posledné zbohom hrdinom: So záchranármi sa prišli rozlúčiť stovky ľudí FOTO+VIDEO

Kaliňák na mieste tragédie

Na mieste nešťastia sa v nočných hodinách objavil aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý pozostalým rodinám obetí vyslovil úprimnú sústrasť.

„Máme identifikované zatiaľ iba dve obete, po ostatných sa ešte pátra. Terén je mimoriadne zložitý, neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu," cituje TASR Kaliňáka.

K nehode podľa ministrových informácií došlo v stredu krátko po 22.30 h, po zotmení, keď záchranári naložili zranenú osobu – 38-ročného pacienta, ktorý spadol z kamenného zrázu. Potvrdil, že krátko po odlete záchranárskeho vrtuľníka svedkovia počuli dva zvuky, ktoré následne prerušili jeho let.

„Teraz prebieha rekognoskácia, rozhodneme, ako budú rozdelené sily a prostriedky záchranných jednotiek ministerstva vnútra. Došlo k maximálnej deštrukcii stroja, ako sa vraví, je na márne kúsky. Pád bol mimoriadne tvrdý, trosky vrtuľníka sú rozmetané po širokom okolí," pokračoval Kaliňák s tým, že na mieste sú už vyšetrovatelia Leteckého úradu SR, ktorí robia obhliadku miesta nešťastia.

Prevážaným mužom, ktorý prišiel spoločne so záchranármi** o život, je Ján z Strelníkov**. Podľa starostky obce táto udalosť všetkých zasiahla. Ján mal manželku a dcéru, ktorá chodí na základnú školu.

PREČÍTAJTE SI: Kondolenčné knihy v priestoroch mestského úradu i ATE: Za anjelmi smúti aj verejnosť

Odmietol špekulácie

O možných príčinách nešťastia minister nechcel špekulovať, to ukáže až vyšetrovanie. Kým bude stanovená predbežná príčina, môžu prejsť aj dva – tri mesiace. Zdôraznil, že záchranársky vrtuľník zasahoval v mimoriadne nebezpečnom teréne a za náročných podmienok.

„Bola mimoriadne tmavá noc, horizont medzi kopcami a samotnou oblohou bol absolútne nulový. V takej situácii sa ťažko orientuje aj napriek vybaveniu s nočným videním," dodal Kaliňák.

PREČÍTAJTE SI: Smutné zistenie: Padnutý vrtuľník bol novým prírastkom v záchranárskej ro­dine

Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník
37
Galéria
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.
Martina vrtuľník ATE 2016
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM