Webnoviny - Rôzne

Prezident vymenoval dvoch rektorov

Rektora Technickej univerzity vo Zvolene Rudolfa Kropila a rektora Akadémie umení v Banskej Bystrici Matúša Oľhu vymenoval v utorok na štvorročné funkčné obdobie prezident Ivan Gašparovič.

Divadelný i televízny režisér Oľha je rektorom školy od roku 2008, po voľbách v decembri minulého roka ho čaká už druhé funkčné obdobie. Kropil bol do svojho zvolenia v novembri 2011 dekanom Lesníckej fakulty TU, menovacie dekréty na rektora si v utorok preberal po prvý raz. „Dostali ste dôveru a dôvera v dnešných časoch znamená veľkú zodpovednosť,“ vyhlásil prezident Gašparovič. Ako dodal prezident, funkcia rektora je vrcholom pedagóga, akú môže dosiahnuť v oblasti riadenia svojej alma mater. „Vysoké školy potrebujú nielen učiteľa, pedagóga vo funkcii rektora, ale aj ekonóma, hospodára,“ konštatoval Gašparovič.

Hlava štátu podotkla, že je dôležité, aby mala vysoká škola dobré meno a nehanbila sa pochváliť, ak vychová dobrých odborníkov. „Lebo dobré meno vašich študentov bude robiť dobré meno vašim vysokým školám,“ povedal Gašparovič. Podľa novovymenovaného rektora Technickej univerzity vo Zvolene Kropila vysokoškolské vzdelávanie, veda a výskum sú predpokladom rozvoja celej spoločnosti. Ako poznamenal rektor Oľha, všetky školy pestujú poklad, no s tým rozdielom, že niekde obhospodarujú drevo, inde zas duchovno.

Zdroj: webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM