Michal Majer Rôzne

Prezentovali zborník o Varšavskom povstaní a SNP

V Slovenskom inštitúte v poľskej Varšave bola 20. augusta prezentácia zborníka Varšavské povstanie a Slovenské národné povstanie - podobnosti a rozdiely. Predstavili ju riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev a redaktor zborníka Marek S

Publikácia vznikla ako výsledok medzinárodnej vedeckej konferencie v Banskej Bystrici, ktorá sa uskutočnila 14.-15. októbra 2008. Po vyše roku teda uzrel svetlo sveta zborník obsahujúci 17 vedeckých štúdií. Cieľom zborníka je rozšíriť pohľad odbornej i širšej verejnosti v Poľsku a na Slovensku o Varšavskom povstaní o Slovenskom národnom povstaní. Zároveň iniciuje ďalšiu výmenu názorov historikov rôznych národností na podobné fenomény svojich národných dejín a prispeje k zorganizovaniu ďalších aktivít prehlbujúcich vzájomné slovensko-poľské resp. širšie stredoeurópske historické povedomie.

Múzeum SNP v Banskej Bystrici každoročne v spolupráci s SI Varšava pripravuje podujatia k výročiu Slovenského národného povstania. Vlani to bola výstava Naše povstania prezentovaná v Historickom múzeu vo Varšave, ktorú si počas troch mesiacov prezreli mnohí návštevníci z Poľska a zahraničia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM