Jakub Forgács Kultúra

Premietanie pod holým nebom v Bystrici? Kino v bazéne na svoje otvorenie prilákalo okolo 180 divákov

Nevšedná náhrada amfiteátra, ktorá aj tento rok prináša množstvo zaujímavých filmov, sa opäť teší záujmu divákov. Kino v bazéne nie je len pre študentov, radi privítajú aj starších.

Ilustračný obrázok k článku Premietanie pod holým nebom v Bystrici? Kino v bazéne na svoje otvorenie prilákalo okolo 180 divákov
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici sa do školy vracajú aj večer a úplne dobrovoľne. Kino v bazéne, ktoré je v areáli školy, im totiž ponúka kvalitné filmy úplne bezplatne. S myšlienkou, ako využiť nefunkčný a zarastený priestor na nádvorí gymnázia, prišli banskobystrickí študenti Slavo Sochor a Roland Maťaš už vlani. „Je to taký plytší bazén. Dozvedeli sme sa, že projektanti tam pred 38 rokmi počítali s fontánou. Vraj istý čas aj fungovala. Ďalšie roky zostal tento priestor skrytý a zanedbaný,“ hovorí Slavo Sochor.

Júnové otvorenie prilákalo 180 divákov

Cesta od prvotnej myšlienky vytvoriť kino pod holým nebom až po jeho otvorenie, stála mladých hodiny dobrovoľníckej práce a brigád na úprave terénu. „Hneď, ako je po vyučovaní, všetci utekáme zo školy. Chceli sme to zmeniť a vnímať školu aj inak, než len cez povinnosti – skúšky, testy, maturity. Projekt Kino v bazéne, ktorý od minulého roka prinavrátil život na nádvorie nášho gymnázia, mal úspech. Na desať filmových projekcií sa prišlo pozrieť vyše 900 ľudí a neboli to len študenti,“ pokračuje gymnazista.

V tomto roku do ich kina zavítalo už vyše 250 návštevníkov. „Na júnové otvorenie, keď sme premietali dokumentárny film Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová, prišlo okolo 180 divákov. Nevybrali sme ho náhodou. Nejde nám len o obraz, zvuk, ale aj o výpoveď, no a tento film výborne parafrázuje akúsi hranu pravdu a lži, na ktorej sa dennodenne pohybujeme,“ vysvetľuje Sochor. Ako dodáva, náklady s premietaním filmov a údržbou priestoru vykrývajú z grantov.

Pokračovať chcú až do septembra

V 2. ročníku Kina v bazéne autori projektu pripravili dvakrát toľko podujatí než vlani, a nielen filmových, ale i divadelných a koncertných. Do kina pod holým nebom zavítalo aj Divadelné Safari. Pokračovať chcú celé leto až do septembra, ako im to dovolí počasie. Už najbližší štvrtok o 21:00 v rámci prehliadky talianskeho filmu Cine Vitaj, premietnu snímku Veľká nádhera o neskrotnej rímskej smotánke a starnúcom novinárovi. Film má na konte Oscara a Zlatý glóbus.

„Každý štvrtok ponúkame to najlepšie, čo sa premietalo v kinách za posledný rok a možno prinesieme aj zopár prekvapení. Kino v bazéne nie je len pre študentov, sme radi, ak k nám prídu i starší diváci bez ohľadu na vek,“ zdôrazňuje Sochor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM