Jakub Forgács Samospráva

Prehovorili novozvolení mestskí poslanci: Katreniak, Čižmárová a spol. prezradili svoje plány!

Banskobystričania si vo voľbách zvolili 31 mestských poslancov, medzi ktorými nechýbajú ani známe tváre. Oslovili sme niektorých kandidátov, ktorí budú opäť zastupovať záujmy ľudí v jednotlivých volebných obvodoch.

Vo volebnom obvode číslo 1, teda Stred, získal 1415 hlasov ešte stále súčasný poslanec Pavol Katreniak. „Po voľbách sa vo mne mieša pocit vďačnosti k tým, čo mi dôverujú, s pocitom zodpovednosti voči nim, ale aj voči tým, ktorí ma odmietli,“ povedal Katreniak, ktorý prezradil aj to, ako sa chystá po voľbách relaxovať. „Čakajú ma husacie hody v Slovenskom Grobe a ochutnávku vína v Topoľčiankach s priateľmi som už stihol. Čítam fascinujúcu knihu od františkánskeho mysliteľa Roberta Rohra. Tou by som chcel pohnúť,“ spomenul.

Priblížil však aj to, čomu sa chce venovať po znovuvymenovaní do funkcie poslanca. „Odkontrolovať dokončenie restov opráv komunikácií, prioritne na Hurbanovej, Bakossovej, Striebornej, Severnej ulici a Uhlisku. Dosledovať plnenie interpelácií, ktoré som podal na posledných dvoch mestských zastupiteľstvách. Rozmýšľať o nastavení občianskych rád. Voči tomu, ako tento proces fungoval v starom meste v končiacom sa období, mám totiž výhrady. Nie tak voči občanom, ako k dosluhujúcim poslancom, vrátene mňa. Plánujem tiež urobiť inventúru podnetov, nápadov, kritiky a žiadostí od ľudí, spracovať si analýzu, a tak ísť na rokovanie s poslancami zvolenými v našom volebnom obvode i s novým pánom primátorom,“ dodal Katreniak.

Oplotenie cintorína aj oprava chodníkov

Presne 565 hlasov získala od voličov viceprimátorka Katarína Čižmárová z najmenšieho volebného obvodu číslo 2 – Sever, kam si ju Banskobystričania opätovne zvolili. „Moje pocity sú veľmi pozitívne. Som samozrejme rada, že mám dôveru svojich obyvateľov, ktorých budem zastupovať v mestskom zastupiteľstve,“ povedala Čižmárová, ktorá priznala, že práve občania ju povzbudzovali opätovne kandidovať. „Bez ich návrhu by som do volieb asi ani nešla. Vždy som kandidovala na podnet obyvateľov, to bolo pre mňa rozhodujúce,“ poznamenala.

Ako priznala, ani tesne po voľbách nebude mať čas na oddych. „Keďže až do zloženia sľubu a zvolania prvého mestského zastupiteľstva vykonávam funkciu zástupkyne primátora, som v plnom nasadení v práci a o oddychu nemôže byť ani reč. Mesto musí fungovať plynulo a ja si budem svoje povinnosti zodpovedne vykonávať a plniť až do ukončenia mandátu,“ pokračovala Čižmárová, podľa ktorej má ich volebný obvod veľmi veľa, čo treba riešiť v najbližšom období. „Napríklad dokončiť sanáciu svahu na Mlynskej ulici, opraviť oplotenie cintorína v Podlaviciach a chodníky v celom volebnom obvode, pokračovať vo výstavbe stanovísk na kontajnery a bezodkladne riešiť statickú dopravu, najmä na sídlisku v Podlaviciach,“ doplnila.

Prioritou prijatie rozpočtu na rok 2015

Do mestského zastupiteľstva si ľudia opätovne zvolili aj Vladimíra Pirošíka, ktorý kandidoval vo volebnom obvode číslo 3 – Rudlová, Sásová. Dôveru tu dostal až od 1477 oprávnených voličov. „S výsledkami volieb som spokojný. Voliči zapožičali mandát až deviatim poslancom BBA, navyše v Sásovej majú nezávislí väčšinu. Potešil ma aj môj osobný výsledok, keďže som získal viac hlasov ako v minulosti a skončil v obvode Rudlová – Sásová druhý. Zrejme mnohých oslovila naša pokojná a skromná kampaň bez jediného bilbordu a masívnej reklamy,“ povedal Pirošík.

„Spoločnou prioritou všetkých musí byť prijatie rozpočtu mesta na rok 2015. Poslanci BBA budú v rámci neho presadzovať aj schválenie verejného plánu opráv ciest a chodníkov,“ načrtol Pirošík a dodal, aby už konečne skončilo protekcionárstvo a obnovila sa viera ľudí v spravodlivosť.

Zoznámenie sa s rozšíreným volebným obvodom

Prácu mestskej poslankyne si zopakuje aj Lucia Skokanová, ktorú si vo volebnom obvode číslo 4 – Juh vybrali voliči 1495 hlasmi. „Cítim sa dojatá a beriem túto skutočnosť s pokorou. Vážim si opätovnú dôveru obyvateľov v našom volebnom obvode, pretože sú aj veci, ktoré sa mi nepodarilo v minulom období presadiť tak, ako by som si predstavovala. Jednoducho, niekedy to bol boj o každodenné samozrejmosti. Teším sa hlavne tomu, že počet členov Banskobystrickej alternatívy stúpol v mestskom zastupiteľstve zo sedem na deväť poslancov,“ uviedla Skokanová.

„Zvýšil sa počet ľudí, ktorí ma volili. Je to aj preto, že sa zväčšil volebný obvod. Nevedela som odhadnúť svoj výsledok v tak veľkom obvode. O to viac si vážim podporu ľudí z Radvane a okrajových častí nášho obvodu. Našu kampaň sme zvládli bez jediného bilbordu,“ priznala s úsmevom. „Viac ako moje vlastné víťazstvo ma teší víťazstvo našich kandidátok – architektiek – urbanistiek Hanky Kasovej, Lydky Priehodovej a historika Vladimíra Sklenku v našom obvode. A je to aj vďaka ľuďom, ktorí nám veľmi pomáhali v kampani. Naši spolukandidáti, podporovatelia a celý tím Banskobystrickej alternatívy,“ vymenovala.

A aké plány má staronová poslankyňa po úspešných voľbách? „Budem sa venovať práci, organizácii Mikuláša na Fončorde, svojim deťom, prehodnoteniu účasti v niektorých komisiách mestského zastupiteľstva, podnetom od občanov a podobne,“ povedala. Ako priznala, do konca kalendárneho sa chce v prvom rade venovať lepšiemu a detailnejšiemu spoznaniu celého volebného obvodu, jeho problémom, priľahlým mestským častiam. „Bola by som rada, keby sa rozrástol počet členov občianskej rady, viac hláv – viac vie. Riešenie stavu ciest, chodníkov, parkovanie sú témy, ktorých riešenie sa odvíja od stavu mestských financií a je to predovšetkým úloha Mestského úradu. V novom kalendárnom roku sa chcem venovať ďalšej podpore činnosti Komunitného centra na Fončorde, nech žije, nech tam chodia ľudia, stretávajú sa, vymieňajú si názory, bavia sa, rozprávajú,“ dodala so slovami, že uvíta aj podnety od občanov na veci, ktoré potrebujú riešiť a ich názory na mestskú časť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM