Marcel Páleš Kultúra

PREHĽAD: Víkendové podujatia v Bystrici. Vyberajte spolu s nami

Ani cez zimné víkendy v Bystrici bohatá ponuka možností trávenia voľného času nezamŕza. Poďte si vybrať s nami! Pod Urpínom sa nudiť určite nebudete...

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Víkendové podujatia v Bystrici. Vyberajte spolu s nami
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • 13. 12. 19:00 Evanjelický kostol na Lazovnej ulici – Hrajteže mi, hrajte pod názvom Nesiem Vám noviny– verejná rozhlasová nahrávka vianočného koncertu – Účinkujú: Ján Palovič, ĽH Juraja Pecníka, FS Partizán a ĽH Mira Kapca, ženská spevácka skupina Podolie a ľudová hudba Martinky Bobáňovej, FSk Stráne z Važca.
  • 15. 12. o 16:00 /Evanjelický kostol, Lazovná ulica/ – VIANOČNÝ KONCERT SPEVÁCKEHO ZBORU HRON
  • 14. 12. 19:00 Klub 77 – SUNITY – koncert
  • 14. 12. Tirish pub – GRAVERAISER, DISASTER, KATASTROFA – koncert
  • 14. 12. Tartaros Club – MEMORIES OF CHUCK SCHULDINER – pomienka na lídra kapely Death, premietanie, púšťanie DVD koncertov na plátno.

DIVADLO:

  • 13. 12. 19:00 Záhrada CNK – PACEMAKER – Roz-hovory o tanci: Performance v tele, priestore a čase o sile, nerozhodnosti a komforte. Trio A: 4,5 minúty neustálych zmien pohybu. Jedna fráza s nemenným rozdelením energie, ktorá sa prejavuje mäkkým pohybom bez námahy. Stroskotané psy: Čo je podstatou, keď nerušení okolitým hlukom, očistení od prachu, bez nánosu lavín života (nezavalení lavínami životov druhých) nazrieme do priepasti?
  • 13. aj 14. 12. 18:30 Štátna opera – HRNČIARSKY BÁL /Gejza Dusík/ – Z dvanástich operiet Gejzu Dusíka je kvalitatívnym vrcholom Hrnčiarsky bál. Námet je zasadený do revolučných rokov 1848–1849, ktoré sú v slovenských dejinách spojené s národným hnutím Štúrovcov. Príbeh sa odohráva v prostredí slovenských hrnčiarov na Záhorí. Opereta je kompozične prepracovaná a popretkávaná slovenským folklórom.
  • 13. 12. 19:00 Klub HaD (Hudby a Divadla), Horná 95 – NÁHODNÝ VÝBER –situačná komédia. Príbeh dvoch manželských párov – Eva a Jozef, Mária a Adam, ktorí si vo viacročnom manželstve prestali rozumieť, podľahli stereotypu a ponorkovej chorobe. Snažia sa svoje vzťahy udržať a oživiť pri stretnutí na inzerát. Ukáže sa však nespokojnosť so svojimi partnermi a dochádza k výmene partnerov oboch manželských párov…
  • 14. 12. 20:00 Divadlo Štúdio tanca – VESELOSTI MINULOSTI – Dva svety, ktoré sa spájajú v rekonštrukcii minulého a údernosti súčasného tanca, v oboch však dominuje priestorová dynamika a radosť z tancovania. Podnetom predstavenia „Veselosti minulosti“ je inšpirácia anglickým renesančným tancom zo 17. storočia Parson’s Farewell.
  • 15. 12. 16:00 BDNR – ANIČKA RUŽIČKA A TONKO MODRINKA /Iveta Škripková/ – cyklus sólo hier pre deti. Príbeh dvoch súrodencov, nezbednej Aničky a plachého Tonka, ktorí sú úplne iní ako si predstavovali ich rodičia alebo ako sa z Aničky stala faganička a z Tonka babec. Predstavenie vzniklo ako reakcia na tradičné predstavy dospelých o tom, čo má robiť dievča a čo chlapec. Po predstavení nasleduje tvorivá dielňa.

VÝSTAVY:

  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • piatok, sobota, nedeľa – Thurzov dom – KRÁSA, KTORÁ HREJE – Výstava o dejinách kachliarstva na Slovensku predstavuje jedno z najvýznamnejších remeselníckych odvetví u nás.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – DEDINA ROKA
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – MICHAL TOKOVSKÝ: ČARO STARÝCH GRAMOFÓNOV – Zbierka historických gramofónov a fonografov nadšenca a zberateľa Michala Tokovského určite zaujme nejedného návštevníka Galérie v podkroví. Výstava prezentuje vývoj zvukovej reprodukcie pre domácnosti prvej polovice 20. storočia.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica– BULHARSKÉ MONUMENTÁLNE UMENIE – Výstava Bulharské monumentálne umenie upriamuje pozornosť na nástenné maľby, mozaiky, ikonografiu a vitráže. Vitráž je jedna z najstarších monumentálnych praktík, napriek tomu sa aj v súčasnosti stáva čoraz populárnejšou.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – ZAUJÍMAVOSTI Z DEPOZITÁRA – Štátna vedecká knižnica – Literárne a hudobné múzeum Vás pozýva na výstavu s názvom Zaujímavosti z depozitára. Tentokrát pre Vás vybrali textilné a iné doplnky osobností slovenskej kultúry z fondu LHM.

PREDNÁŠKA:

  • 14. 12. 15:00 Thurzov dom – PAVEL DVOŘÁK: MEDENÉ MESTO

WORKSHOP A INÉ:

  • 13. až 15. 12. Námestie SNP – Vianočné trhy – Vianočné trhy v Banskej Bystrici budú prezentáciou ľudovej tvorivosti. Návštevníci budú mať možnosť zakúpiť si ručne vyrobené výrobky z dreva, keramiky, kože, betlehemy zo šúpolia, vianočné ozdoby zo skla a zo slamy, batikované textílie, strieborné šperky, bižutériu a mnoho ďalších vianočných drobností pre radosť. Chýbať nebudú stánky s vianočným punčom a tradičnými vianočnými pochúťkami.
  • 13. až 15. 12. Záhrada CNK – WORKSHOW 6: POSTMODERNA ALEBO POĎME SA HRAŤ – Workshop v rámci cyklu neformálneho vzdelávania v oblasti súčasného tanca. Fyzické koncepty a myšlienky, ktoré post moderní taneční tvorcovia skúmali vo svojej práci.
  • 14. 12. 13:00 – 16:00 Stredoslovenská galéria – NEZVYČAJNÁ TVORIVÁ DIELŇA PRE VEREJNOSŤ – Decembrová tvorivá dielňa pre verejnosť sa uskutoční v sobotu 14. 12. 2013 o 13.00 hod. v Praetoriu na Nám. Š. Moysesa 25. Bude inšpirovaná výstavou Minútové romány. Imre Bukta, Ľubomír Ďurček, Jiří Kovanda. Tvorivá dielňa bude zameraná na sprístupnenie akčného umenia divákom. Návštevníci sa dozvedia, čo to je performance, a zoznámia sa s rôznymi prístupmi, ktoré reprezentujú vystavení umelci.
  • 13. 12. o 15:00 /Okresný úrad Banská Bystrica/ – POVSTALECKÉ VIANOCE 1944 – Spomienkové stretnutie
  • 15. 12. o 14:00 /Kostol sv. Antona a Pavla pustovníkov v Sásovej/ – ZIMNÉ POTULKY MESTOM
  • 15. 12. od 13:00 do 17:00 Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI – ŠPAŇODOLINSKÉ BETLEHEMY – Potešte svojich blízkych krásnym darčekom v podobe originálneho betlehemu s baníkmi, presne takým, aký vyrábali vaši starí rodičia. Papierové špaňodolinské betlehemy sa budú krásne vynímať pod vianočným stromčekom.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM