Marcel Páleš Kultúra

Predĺžený dušičkový víkend v Bystrici: Kde sa v meste vybrať za relaxom?

Ani cez predĺžený víkend počas dušičkového obdobia sa v Bystrici nudiť nebudete. Máme pre vás zopár tipov, kam všade môžete vyraziť. Odporúčame vybrať si napríklad niektorú zo zaujímavých výstav.

Ilustračný obrázok k článku Predĺžený dušičkový víkend v Bystrici: Kde sa v meste vybrať za relaxom?
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • 1. 11. 19:00 Klub 77 – Christmas and priatelia – rozlúčkový koncert

VÝSTAVY:

  • 31. 10., 1. a 3. 11. Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum – ZAVIATY SVET PRAVEKU – Výstava s názvom Zaviaty svet praveku predstaví okrem skamenených živočíchov a rastlín aj príbeh nášho územia od prvohôr až po štvrtohory.
  • 31. 10., 1. a 3. 11. Tihanyiovský kaštiel – PRAVEK PEROM TOMÁŠA KIZEKA – Výstava perokresieb.
  • 31. 10. a 1. 11. Galéria v podkroví, Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9, Banská Bystrica – Norbert Kelecsényi: JUŽNÁ POŠTA – Výstava sochárskej tvorby Norberta Kelecszenyiho. Vo svojej práci sa venuje predovšetkým figurálnej sochárskej tvorbe. Ústrednou témou jeho prác je muž zobrazovaný ako hrdina alebo stroj. Typické pre jeho tvorbu sú mužské postavy inšpirované antikou, ktoré obyčajne spája s detailmi strojov a mechanizmov, čím chce autor poukázať na technický vývoj a pokrok.
  • 31. 10. – 3. 11. Stredoslovenská galéria, Dolná 8, Banská Bystrica – RICHARD LOSKOT, MICHAL ŠIMONFYHO: PRÍRODNÉ MATERIÁLY – Výstava Prírodné materiály je výsledkom tvorivej spolupráce dvojice mladých súčasných umelcov – Richarda Loskota (1984, CZ) a Michala Šimonfyho (1984, SK). Obaja autori vo svojej tvorbe tematizujú prírodu, skúmajú substancie a javy, ktoré vytvárajú prirodzenú skutočnosť nášho sveta a zároveň kladú závažné otázky o aktuálnom etickom vzťahu človeka k živému organizmu prírody.
  • 31. 10. a 3. 11. Štátna vedecká knižnica – BEATLEMÁNIA ZVUKOM, OBRAZOM I PÍSMOM – Výstava venovaná 50. výročiu britskej beatovej invázie. Beatlemánia zvukom, obrazom i písmom je tematickou prehliadkou hudobných nahrávok, knižných publikácií, notových materiálov a filmových dokumentov skupiny The Beatles.
  • 31. 10. – 2. 11. Štátna vedecká knižnica – AHA, STOVEŽATÁ PRAHA – výstava fotografií Moniky Necpálovej.
  • 31. 10. – 2. 11. Štátna vedecká knižnica – CHRÁMY, KOSTOLY, KOSTOLÍKY – architektonické stavby spojené s vierou. „Pozemské príbytky božie a zároveň nadpozemské vypnutia ľudského ducha. Po tisícročia sprevádzajú ľudstvo a každého z nás.“ Práve tieto stavby sú spoločným motívom fotografickej výstavy architekta a fotografa Ľudovíta Kuploviča.

ŠPORT:

  • 2. 11. BASKETBAL: ŠKP Banská Bystrica – MBK Liptovský Mikuláš – 9. kolo Telocvičňa Obchodnej akadémie, Tajovského 25, Banská Bystrica. Vstupné: bezplatne

KINO:

  • 31. 10. – 3. 11. 18:20/20:50 Cinemax Banská Bystrica – KANDIDÁT – Produkcia Azyl a Continental film prinášajú celovečerný film Kandidát, štylizovaný cynický thriller s prvkami čiernej komédie na motívy knihy Kandidát – Denníky z odpočúvania od Maroša Hečka a Michala Havrana. Dej je situovaný na Slovensku, kde prebieha kampaň na prezidenta republiky.
  • 31. 10. – 3. 11. 17:00 Cinemax Banská Bystrica – VTÁČÍ ÚLET – Animák Vtáčí úlet je príbehom dvoch odvážnych, hoci celkom obyčajných moriakov, ktorí vytvoria ambiciózny plán. Ich misiou je vrátiť čas a zachrániť seba a ďalších svojho druhu od istého konca na sviatočných stoloch. Reggie je naivný, no dobrosrdečný moriak, ktorý pred sviatkami žije so svojim kŕdľom.
  • 31. 10. – 3. 11. 15:20 Cinemax Banská Bystrica – NA KONCI SVETA – Kamarátstvo na život a na smrť, nákazlivý humor, nadmerná spotreba alkoholu, problematický hrdinovia, pästné výmeny názorov a nečakane výbušné prekvapenia – to sú poznávacie znamenia spoločnej práce komediálnej dvojice Edgar Wright a Simon Pegg. Pomocou týchto prostriedkov nás úspešne odrovnali v komédiách Súmrak mŕtvych a Jednotka príliš rýchleho nasadenia. Do tretice vás pozývajú na film, ktorý nesie meno krčmy s pomerne zlovestným názvom – Na konci sveta.

Ak sa chcete niekam prejsť, odporúčame vám stále jesennú kalváriu na Urpíne. Pozrite sa cez naše fotografie, ako nádherne vyzerá.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM