Monika Obrtalová Rôzne

Pred povodňou by mali ochrániť múry

Spoluprácu mesta Banská Bystrica a Slovenského vodohospodárskeho podniku pri príprave a budovaní protipovodňovej ochrany intravilánu Banskej Bystrice upravuje memorandum, ktoré dnes podpísal primátor Peter Gogola a riaditeľ banskobystrického odštepné

Protipovodňovú ochranu majú tvoriť nové nábrežné múry do výšky predpokladanej úrovne hladiny takzvanej storočnej vody v Hrone, v prielukách doplnené mobilnými hradeniami. Mesto zabezpečí zapracovanie navrhovaných zmien do územného plánu, vyčlení aj plochy na sklady mobilných hradení. Ako na brífingu po podpise memoranda pripomenul Bariak, pôvodne sa pri protipovodňovej ochrane Banskej Bystrice počítalo s hydrotunelom popod kopec Urpín, okolo ktorého sa Hron otáča zo severnej a západnej strany.

Pred dvoma rokmi však bola investícia na jeho vybudovanie odhadnutá vo vtedajších cenách na 90 miliónov eur, čo sa ukázalo ako príliš veľa. Štátni vodohospodári naň chceli získať prostriedky z Kohézneho fondu. „Boli tu aj ľudia z Európskej únie, ktorí posudzovali výšku investície v pomere k ochráneným hodnotám, ktoré by toto riešenie prinieslo. Ten koeficient vyšiel veľmi nepriaznivo, preto Slovenský vodohospodársky podnik pristúpil k takému riešeniu, ktoré by bolo schodné aj po finančnej stránke,“ povedal Bariak s tým, že vybudovanie systému nábrežných múrov a mobilného hradenia bude stáť zhruba 28 miliónov eur.

„Celý projekt znamená rozobratie súčasnej ochrany mesta a vybudovanie novej. Tie múriky, ktoré tam sú teraz, by boli v prípade storočnej vody na mnohých miestach preliate,“ uviedol Bariak. Vodohospodári aktuálne pripravujú verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu, tento rok by chceli získať územné rozhodnutie. Prostriedky na výstavbu chcú získať z eurofondov, Bariak predpokladá, že najbližšia vhodná výzva bude vyhlásená na budúci rok. Ak sa to nepodarí, budú žiadať prostriedky zo štátneho rozpočtu. Podľa primátora Gogolu je najväčším problémom zo strany mesta nájsť miesta, kde sa budú skladovať mobilné hradenia. „Budú musieť byť na dostupnom mieste, aby sme v prípade povodňového nebezpečenstva rýchlo zabezpečili ich inštaláciu,“ dodal Gogola.

Zdroj: SITA

povoden
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM