Michal Majer Rôzne

Prečo sa rozhodol odstúpiť?

Len pred pár dňami sa verejnosť dozvedela o tom, že dvaja silní kandidáti na post primátora Banskej Bystrice, Zdenko Haring a Martin Baník, podporia v nadchádzajúcich voľbách Petra Gogolu. O dôvodoch, prečo z trojice stredo-pravých kandidátov vzišiel

Vyjadrenie Martina Baníka:

(PR) Pred pár týždňami, kedy sme zvažovali kandidatúru osoby vhodnej reprezentovať pravicové strany v meste, sme sa nedohodli. Napriek tomu, že moju kandidatúru podporila moja materská strana SDKÚ-DS a ďalšie strany SaS, OKS a KDS, podporu som nedostal od zostávajúcich dvoch strán KDH a Most – Híd. Výhrady neodzneli, ale podpora nebola. Začal boj o voliča, súboje nielen v uliciach mesta, ale aj v diskusiách a stretnutiach s obyvateľmi.

Veľmi skoro pred kampaňou sa objavili billboardy, reklama v médiách a na autobusoch MHD. Zmenu v kvalite riadenia mesta, odmietnutie rokov minulých a nástup nového vzťahu k mestu, založenom na kompetencii, zodpovednosti a úcte k obyvateľom reprezentovali traja kandidáti – Peter Gogola, Zdenko Haring a ja. Naopak, reprezentantom plytvania, nekompetentnosti, ľahostajnosti, pýchy a povrchnosti bol a pre mňa zostáva Ľubomír Vážny, nakoľko má podporu práve tých strán, ktorých reprezentanti tento stav zapríčinili. Nie je tajomstvom, že poslanci za strany SMER SD, SNS a ĽS HZDS pôsobili v mestskom parlamente veľmi kompaktne a jednotne. Poslanecká väčšina, ktorá podporovala Ivana Saktora, bola automatická a podmienená len ochotou plniť si navzájom záväzky. Takýto stav skôr, či neskôr dostane mesto do útlmu a úpadku. Za uplynulé štyri roky poslanecká väčšina neprišla so žiadnou iniciatívou, so žiadnym nápadom a sústredila sa len na krátkodobé ciele udržania svojich neohrozených pozícií.

Toto nechceme, na tomto sme sa dohodli a toto nás spája. Rokovania o spoločnom postupe stále pokračovali. Poznali sme volebnú matematiku a vedeli sme, že nik z nás takéto smerovanie mesta nezastaví, ak pôjdeme do volieb samostatne. Moje rozhodnutie sa nerodilo zo dňa na deň a už vôbec nie ľahko. Bolo podložené nielen niekoľkými prieskumami volebných preferencií, ale aj množstvom rozhovorov s obyvateľmi mesta, poslancami, členmi pravicového tímu, členmi našej strany, ale aj s mojimi najbližšími v rodine.

Očakávania sú veľké, cítil som, že osobné a stranícke ambície mám povinnosť potlačiť a rozmýšľať nielen hlavou, ale aj srdcom. Čo rozhodlo? V meste je 10 000 obyvateľov, ktorí sú rozhodnutí ísť voliť ale nevedia koho. Zjednotenie kandidátov, deklarácia toho, že to myslíme vážne a chceme zvíťaziť, rozhodla. Ukázali sme cestu, ktorou sa zatiaľ Banská Bystrica nikdy nevydala, cestu spolupráce, dôvery a nasadenia. Peter Gogola dostal našu dôveru preto, lebo má lepšie predpoklady osloviť a získať nerozhodnutých voličov. Spoločne so Zdenkom Haringom sme vstúpili do jeho tímu. Rovnako postupovali členovia môjho Pravicového tímu. Spojili sme nielen programy, ale aj všetky ľudské kapacity na vystupňovanie kampane.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM