Monika Obrtalová Rôzne

Prebieha dôležitá skúška spracovania výsledkov volieb

Dnešná tretia celoplošná skúška spracovania výsledkov volieb do Národnej rady SR je najdôležitejšia, pretože reálne simuluje podmienky volieb, ktoré sa uskutočnia už túto sobotu. Na dnešnej tlačovej konferencii štatistického úradu v Banskej Bystrici

Pokračovala, že nasadili plné personálne kapacity, výsledky bude spracovávať asi 1500 ľudí. V plnej prevádzke je tiež kompletná technika. Počas volebného dňa úrad použije na spracovanie výsledkov 780 počítačov. Na prenos údajov budú slúžiť takzvané adsl linky, v prípade komplikácií je možné využiť aj e-maily či faxy. „My sme nasimulovali nejaké testovacie zápisnice, nasimulovali sme nejaké konfliktné alebo komplikované otázky, ktoré sa môžu vyskytnúť v priebehu spracovania a nechávame našich ľudí, aby tieto otázky riešili,“ dodala Benkovičová. Dve májové skúšky, ktoré predchádzali tej dnešnej, boli prioritne určené na to, aby sa preverilo fungovanie softvéru a spojenie.

Všetci spomínaní ľudia sú v priestoroch, kde sa budú výsledky volieb reálne spracúvať. Po skončení skúšky sa priestory zapečatia až do soboty, kým sa nezačnú oživovať počítače, inštalovať program, kontrolovať spojenie a príprava na spracovávanie výsledkov. K tomu dôjde o 22.00 hodine, keď sa zatvoria volebné miestnosti. V tomto okamihu musí byť zápisnica z okrskovej volebnej komisie fyzicky doručená na obvodnú volebnú komisiu. Benkovičová upozornila, že preferenčné hlasy sa nedajú kontrolovať žiadnym softvérom iba ľudskou optikou, „to znamená, že naši ľudia budú mať zodpovednosť za to, aby tie preferenčné hlasy boli spracované precízne a aby sme vylúčili nejaké omyly.“

Ako pokračoval Štefan Tóth, generálny riaditeľ sekcie metodiky a informatiky ŠÚ SR, priebežné neoficiálne výsledky budú zverejňovať na dvoch nezávislých weboch, www.statistics.sk a www.volbysr.sk. „Výsledky budeme aktualizovať v pravidelnom intervale 10 minút.“ Prvé by sa mohli na stránkach objaviť okolo 23.00 hodiny.

ŠÚ SR bude zverejňovať počas spracovania výsledkov hlasovania aj súhrnné výsledky hlasovania, teda – počet okrskov, počet spracovaných okrskov, počet spracovaných okrskov vyjadrených v percentách, počet voličov zapísaných v zozname voličov, počet voličov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, účasť v percentách a počet platných hlasov spolu. Ďalej budú prezentovať priebežný počet mandátov politických strán, počet platných hlasov pre politické strany, počet platných preferenčných hlasov pre jednotlivých kandidátov. „Všetky tieto informácie budeme počas priebežnej prezentácie zverejňovať do úrovne volebných obvodov.“ Naskladajú sa z napočítaných výsledkov z jednotlivých okrskov. Čas zverejnenia oficiálnych výsledkov volieb sa predpokladať nedá. Tie budú známe, až keď sa všetky zápisky dostanú na Ústrednú volebnú komisiu do Bratislavy, kde sa skontrolujú.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM