Monika Obrtalová Rôzne

Pre nemajetných je tu múka a cestoviny

Do 14. augusta každý pracovný deň v čase od 8.00 do 15.00 hodiny spisujú v dome Slovenského misijného hnutia na Skuteckého ulici zoznam žiadateľov o potravinovú pomoc. Nahlásiť sa do neho môžu záujemcovia s nižším príjmom, ktorí po predložení prís

„Dôkazom participácie na európskom programe potravinovej pomoci je aj aktívna spolupráca s Potravinovou bankou a charitatívnymi združeniami v našom meste. Jej výsledkom je zriadenie výdajne základných potravín v areáli mestského úradu a snaha prispieť k logistike ich distribúcie tak, aby priniesli prospech ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi a znevýhodneným občanom,“ povedal primátor Banskej Bystrice Peter Gogola. Oprávnené osoby majú svoj nárok na poskytnutie potravinovej pomoci preukázať hodnoverným dokladom.

Poberatelia dôchodku (starobný, predčasný, invalidný), ktorý nepresiahne 305 eur priložia k nahliadnutiu rozhodnutie o výške poberaného dôchodku zo sociálnej poisťovne. Fyzické osoby, ktoré sú poberateľmi dávok v hmotnej núdzi a príspevku k dávke, predložia doklad príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, rovnako ako aj tí, ktorí žijú na hranici životného minima, teda rodičia a deti, na ktoré sú vyplácané dotácie. V prípade detí v náhradnej rodinnej starostlivosti, príslušné rozhodnutie súdu predloží osoba, ktorá má deti zverené do osobnej starostlivosti.

Hlavným cieľom distribúcie základných potravín je pomôcť ľuďom v hmotnej núdzi. Maximálny limit pre jednu osobu je 20 kg pšeničnej múky a 20 kg bezvaječných cestovín, určených na osobnú spotrebu. Potravinová pomoc sa realizuje na základe projektu spolufinancovaného Európskou úniou a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou SR. Distribúcia potravín je v Banskej Bystrici zabezpečená prostredníctvom Potravinovej banky a Služieb Božieho Milosrdenstva pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Mesto Banská Bystrica sa iniciatívne zapojilo do projektu tým, že poskytlo vlastné priestory na distribúciu základných potravín. Tie by si mali záujemcovia z areálu mestského úradu odniesť v prvej polovici septembra. Konkrétne miesto, čas a spôsob distribúcie 20 kg múky a rovnakého množstva cestovín oznámi banskobystrický mestský úrad prostredníctvom svojej internetovej stránky, klientskeho centra MsÚ, informačných tabúľ mesta a regionálnych médií.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM